Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Självcensur inför 3 maj

Publicerad: 2 maj 2006, 12:38

För att visa på behovet av pressfrihet valde Norrtelje Tidnings chefredaktör att göra - nästan ingenting. I stället för Eli Åhman Petersens kolumn var där bara en kort text om att inte ta rätten för given.


I morgon är det 3 maj, den internationella pressfrihetens dag. Klart att man ska göra någonting resonerade Norrtelje Tidnings chefredaktör Eli Åhman Petersen. Hon valde att i stället för sin vanliga kolumn bara skriva en kort snutt och i stället låta papperet lysa vitt för att visa hur det kan se ut när censuren slagit till.
Några reaktioner?
– Nja, internt är det några som sagt att det var schysst men externt är det bara en som hört av sig.
Besviken, förvånad?
– Varken det ena eller det andra. Man måste skriva ganska extrema saker för att läsarna ska höra av sig.
Enda gången hon fått ordentliga reaktioner var när hon skrev om en kommunal chef som uppfört sig olämpligt mot en reporter. Då hörde flera läsare av sig och berättade att även de blivit dåligt bemötta av den personen.

3 maj uppmärksammas på flera ställen i Sverige.
Publicistklubben Väst arrangerar ett möte där bland annat en bror till den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak talar.
I Stockholm kommer ett möte att hållas på  Sergels Torg med start 11.30. Senare på kvällen (18.00) talar flera av de större tidningarnas chefredaktörer på ett möte i Bonnierhuset om vad de använder yttrandefriheten till.
På Galleri Kontrast har Reportrar utan gränser releaseparty för sitt nya fotoalbum med bilder av den franske fotografen Gilles Caron.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev