Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sista turen i vapenrättegången i dag

Publicerad: 14 januari 2015, 06:45

I dag avslutar Högsta domstolen sina förhandlingar om tre medarbetare på Expressen gjort sig skyldiga till vapenbrott när tidningen köpte ett olagligt vapen i Malmö 2010.


Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och många med honom menar att det handlar om undersökande journalistik som avslöjade illegal vapenhandel och att handlingen därför inte var brottslig.

Men det är inte alla som håller med. Mårten Schultz, professor i juridik, menar i Svenska Dagbladet att en friande dom skulle medföra stora risker.

Trots att yttrandefriheten och anskaffarfriheten förtjänar största möjliga stöd i dessa tider, bara dagar efter det brutala terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, hoppas jag att Thomas Mattsson och hans medarbetare döms även i Högsta domstolen. Inte så att jag vill se chefredaktören eller hans kollegor skaka galler. (Vilket i praktiken inte är aktuellt.) Tvärtom var avslöjandet av tillgängligheten till vapen i Malmö viktig och oroande journalistik.

Han är dock inne på linjen att en fällande dom inte behöver leda till något straff.

Så sent som förra våren betonade HD att regeln om påföljdseftergift borde kunna ses som en mera allmän möjlighet som domstolarna kan använda för att undvika uppenbart oskäliga resultat vid påföljdsbestämningen när inte andra möjligheter står till buds.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev