Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Singapore lagstiftar mot falska nyheter

Publicerad: 9 maj 2019, 05:00

Den nya lagen, som godkänts av parlamentet i Singapore, ska underlätta för regeringen att få bort artiklar som anses vara fejk. Men kritiker varnar för att lagen inskränker på yttrandefriheten.


Det var i går onsdag som parlamentet i Singapore röstade ja till den nya lagen som ger regeringen ökade möjligheter att utöva påtryckningar mot digitala medieplattformar som man anser har publicerat falska nyheter. Regeringen kan till exempel kräva att de digitala medierna inför en rättelse eller att den aktuella publiceringen helt måste tas bort. Annars väntar rättsliga åtgärder eller höga böter. Det rapporterar Reuters.

Bland de som kritiserat lagen finns civilrättsgrupper, journalister och techbolag, vilka anser att den hotar yttrandefriheten i landet. Google menar bland annat att den nya lagen hämmar teknisk utveckling och därmed krockar med Singapores ambition att bli en central punkt för digital innovation.

Regeringen i Singapore å sin sida säger att syftet med lagen är att påskynda processen i de fall då ett beslut från domstol kan dröja.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.