Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sexism och övergrepp på Expressen tidigt 2000-tal

Publicerad: 27 oktober 2017, 09:48

En kvinnlig tidigare medarbetare på Expressen har polisanmält att hon utsatts för ett sexbrott av en frilansmedarbetare 2003. Dessutom berättar ett stort antal personer för Medievärlden om utbredd sexism på tidningen under det tidiga 2000-talet. UPPDATERAD: Expressen har nu brutit med frilansmedarbetaren efter nya anklagelser, de senaste övergreppen ska ha skett i somras.


Ämnen i artikeln:

Expressen

I samband med #Metoo har en manlig Expressen-frilansare polisanmälts för ett sexuellt ofredande han uppges ha utsatt den nyanställda vikarien för, när de var ute på ett gemensamt jobb 2003. Enligt anmälaren var de på väg tillbaka till redaktionen i bil när den betydligt äldre mannen började prata om att skaffa sig älskarinnor och samtidigt lade handen mellan hennes ben. Kvinnan säger att hon direkt berättade om händelsen för sin närmaste chef.

– Han blev ursinnig, och reagerade jättestarkt. Han rusade direkt vidare till mina chefer.

Senare blev hon kallad till ett möte med flera chefer och kollegan som ska ha begått övergreppet.

– Det var ett helt absurt möte. Jag satt själv på ena sidan bordet och han och cheferna satt på andra sidan, och det var som att de lade ansvaret på mig. Han sade förlåt för något som han inte sade sig minnas. Sedan fick jag frågan om jag skulle ha några samarbetssvårigheter om vi skulle jobba ihop på sommaren. Jag svarade något i stil med att jag har väl inte något val.

Varför polisanmälde du inte då?

– Då hade jag varit död i branschen, det var så det kändes. Och på den tiden kanske man inte såg det som något anmälningsbart, även om jag kände att det var fel.

Medievärlden har varit i kontakt med polisen som bekräftar att de tagit emot anmälan nu i veckan, men lagt ner ärendet eftersom det eventuella brottet är preskriberat.

Paulina Holm är HR-chef på Bonnier News:

– Detta rör en händelse 2003. Företaget utredde och hanterade den då enligt sedvanliga rutiner med de som var berörda. Svenska journalistförbundet var involverat. Kollegan som medarbetaren pekade ut var en frilansjournalist som fortfarande är frilans. Han har anlitats för uppdrag av oss både då och nu.

Enligt en chef som arbetade på tidningen 2003 anmäldes fallet till personalchefen och facket, och mannen ska ha fått en varning och ”begränsningar i uppdraget”.

– Det är inget som jag fått veta varken då eller nu, och han jobbade på precis som vanligt efter det, säger anmälaren om de uppgifterna.

I mitten av 2000-talet anklagades en Expressen-chef för ett betydligt allvarligare brott – att ha våldtagit en kvinna på hotell Amaranten i Stockholm, efter en utekväll kring Stureplan. Morgonen efter den påstådda våldtäkten delgavs Expressen-chefen misstanke om brott, detta ska ha skett i hotellets reception. Dit ska mannen ha kommit tillbaka, i sällskap med en annan Expressen-chef, efter uppmaning från receptionen.

TT rapporterade och Aftonbladet skrev om händelsen tre dagar i rad. Enligt Medievärldens källor fick Expressen-chefen under en längre tid efter den påstådda våldtäkten en mindre publik roll på tidningen. Idag har mannen en chefsposition på Expressen. Medievärlden har sökt mannen för en kommentar, utan framgång.

Thomas Mattsson kommenterar händelsen i ett mejl:

– Du syftar på ett missförstånd från 2004, där åklagare i sitt avskrivningsbeslut skrev att något brott överhuvudtaget inte hade förövats och – vilket bör påminnas om – inte den vanliga formuleringen ”brott kan ej styrkas”. Här är det viktigt att vara tydlig med att det inte var någon kvinna som anmälde vår medarbetare, det var alltså inte ens en ord-mot-ord situation, utan att det som skedde var att en polis upprättade anmälan på, som det visade sig, felaktiga grunder. Medarbetaren förhördes och släpptes samma dag men var alltså inte anhållen, häktad, åtalad eller något sådant. I hela 13 års tid har det ändå spritts felaktiga rykten om denna händelse, vilket jag beklagar, och att det nu görs associationer till #metoo känns faktiskt lite stötande. Det är viktigt att komma ihåg att Resumé klandrades av både PO och PON för sin rapportering om detta, med facit i hand borde det förstås inte ha skrivits en rad om missförståndet.

Medievärlden har varit i kontakt med ett stort antal personer som berättar om sexism på Expressens redaktion under perioden 2000 – 2010.

– Jag tycker det är viktigt att det framkommer hur maktbalansen ser ut, hur mycket som står på spel. Hur viktigt det är för en ung vikarie på en extremt prestigefull arbetsplats att ligga bra till hos de manliga cheferna. Deras godkännande är helt avgörande för om man får sitt vikariat förlängt efter sommaren eller inte, säger en person som jobbade på Expressen under de aktuella åren.

Bland annat uppger flera personer att det fanns en ”vikarieligglista” som cirkulerade via e-post när sommarvikarierna började på tidningen. Där listade de ”de mest påsättbara vikarierna” med kommentarer om deras utseende.

– Jag kände mig äcklad när jag fick höra talas om det. Att gå till jobbet och veta att chefer och medarbetare tittar på en så, det ger ingen arbetsro. Och jag hade inte förväntat mig det i ett yrke som har så mycket etiska riktlinjer, säger en person som utsattes.

En annan tidigare anställd:

– Man ”bokade” vem av sommarvikarierna man ville ligga med. Jag hörde flera av cheferna kokettera med denna lista. Några av dem är fortfarande chefer på Expressen.

En tidigare anställd berättar:

– De nya sommarvikarierna blev fotograferade tillsammans. Då stod en grupp män på redaktionen och pekade ut vilka de skulle ligga med.

Flera av de personer Medievärlden pratat med berättar om en sexistisk kultur, och om kommentarer från äldre chefer, under dessa år. Sommarvikarierna ska ha varit särskilt utsatta och ofta fått kommentarer om hur de klädde sig och vad cheferna önskade att de skulle ha på sig.

– Vid ett tillfälle sade en äldre chef till mig, som då var ung vikarie: kan du inte ha på dig den där tröjan du hade igår istället, den hade så bra urringning.

Även kvinnliga intervjupersoners utseende ska ha kommenterats av manliga chefer.

– De kunde säga saker som ”kunde du inte valt någon snyggare”, säger ytterligare en person som tidigare arbetat på Expressen.

En person, som idag har en chefsposition på Expressen, ska öppet ha ställt intima frågor till kvinnliga medarbetare.

Bland annat ska han vid ett tillfälle frågat ”hur det kändes att bli påsatt” av en av tidningens mest framstående profiler. Kvinnan som fick frågan ska ha protesterat mot påståendet, men det ska ändå ha spridits som en sanning på tidningen.

– Samma person gjorde liknande saker flera gånger, ibland ropade han ”Vem har du knullat med i helgen då?”. Han är fortfarande hög chef på tidningen, berättar en uppgiftslämare.

Den aktuella chefen nekar idag till anklagelserna ”Det är helt fel. Det är lögn och förtal”, skriver han i ett mejl.

Medievärlden har intervjuat ett 20-tal personer som jobbar eller har jobbat på Expressen, både som reportrar och chefer. De flesta Medievärlden talat med som jobbat där på senare år säger att de inte stött på sexism och kvinnofientlighet på redaktionen i närtid.

– Sådana saker som Aftonbladet-medarbetare ska ha sagt skulle ingen kunna säga på Expressens redaktion idag, säger en person.

Andra säger att det fortfarande finns en sexistisk struktur på tidningen. Flera av personerna som uppges ha utsatt medarbetare för sexism i exemplen ovan jobbar kvar på Expressen idag.

Otto Sjöberg var chefredaktör på Expressen 2002 – 2009. Han säger att han inte kan minnas att ärendet som lett till veckans polisanmälan hamnade på hans bord, och att han inte fick kännedom om de händelser från redaktionsgolvet som beskrivs ovan.

– Nej, då utgår jag från att vi hade hanterat det.

Det enda fall han kan komma ihåg som de fick hantera var när en hög chef hade betett sig illa på en personalfest. Han ska då ha fått en varning.

Du kände inte till sexismen på redaktionen?

– Visst hade vi problem med attityder, men inte specifikt med sexism. Men den typen av frågor var inte identifierade på det sättet då. Det är det som är så bra med #metoo, att det har funnits attityder i kultur och media som varit oacceptabla, och som nu kommer fram i ljuset. Jag tror att vi måste ta på oss en kollektiv skuld för att vi inte identifierat frågorna på det sättet. Vi har varit dåliga på att hantera de här frågorna.

Thomas Mattsson svarar på frågor via mejl under förutsättning att svaren publiceras I sin helhet.

Känner du till att det fanns en lista som chefer skickade runt där de beskrev vilka vikarier de ville ligga med under flera år på 2000-talet? Hur rimmar det med Expressens värderingar?

– Nej. Jag kom till Expressen 1991 och ända sedan dess har det i branschmedier eller senare i sociala medier ryktats om detta, men jag har aldrig sett eller hört om denna påstådda lista här på Expressen. Min gissning är att detta är en myt eller något som möjligen förekom kanske på 1970- eller 1980-talet, men det vet jag förstås inte. Och oavsett om en sådan lista formulerades 1944 när tidningen grundades eller senare så är den förstås helt oacceptabel. Jag hoppas och tror att Ivar Harrie hade blivit lika upprörd av en sådan lista som jag, men det är svårt att spekulera om så gamla rykten som detta.

Har sexismen försvunnit från Expressen idag? Är det en konsekvens av ett medvetet arbete? I så fall: Hur har ni jobbat med frågan?

– Sexism är ett samhällsproblem som sannolikt förekommer i olika grad på alla arbetsplatser, och Expressen med cirka 400 anställda och en radda frilansare och stringers är knappast helt förskonat. Men jag vågar påstå att vi har en tydlig policy som bottnar i Expressens värdegrund, som ju rymmer allt från en feministisk ledarsida till en redaktionsledning där majoriteten är kvinnor. Både GT och Kvällsposten har kvinnliga chefredaktörer, både den politiska redaktören och kulturchefen är kvinnor, redaktionschefen med ansvar för arbetsmiljö är kvinna och chefen för vår största avdelning, Expressen TV, är kvinna och bland hennes medarbetare är majoriteten kvinnor. Och så vidare. Vi försöker att vara en jämställd arbetsplats, men med sagt vore jag naiv om jag garanterade att inget olämpligt någonsin skett här eller kommer ske i framtiden. Det jag kan lova är att om någon agerar eller formulerar sig så sexistiskt som vi de senaste dagarna sett exempel på från andra mediehus, så tillämpar vi inte ”nolltolerans” utan ”minustolerans”, säger Thomas Mattsson.

Flera chefer som utsatt kvinnor för sexism under 2000-talet jobbar kvar som chefer på Expressen idag. Har du någon kommentar till det?

– Expressen har idag ingen redaktionell arbetsledare som anmälts för någon form av sexism och heller ingen chef som varit föremål för sådana personalärenden, om vi ska vara formella, så det är tyvärr omöjligt för mig att kommentera ett anonymt påstående om ”flera chefer”. Jag vet att omkring 2003 eller 2004 fanns ett fall som hanterades av den förra chefredaktören, Otto Sjöberg, men den chef som då kritiserades har inte jobbat här på många, många år. Här vill jag vara tydlig: chefer ska ställa hårda krav på våra medarbetare och det finns ibland personal som upplever det som jobbigt med ett så kvalitetssäkrande ledarskap, vilket gör att det tidvis genom åren spritts missnöje med en del chefer, men det finns inga exempel på att ledningen haft överseende med någon form av sexism från de chefer som verkar nu, säger Thomas Mattsson.

Går det att ändra en kultur även om samma personer är kvar i ledande ställning?

– Här måste jag spekulera, eftersom det på Expressen inte finns någon i ”ledande ställning” som anmälts för sexism eller något liknande olämpligt beteende. Jag kan bara slå fast vi enligt medarbetarundersökningar och ledarskapsindex förefaller ha en god arbetsmiljö på Expressen, så de exempel som Medievärlden frågat runt om och som ofta är 15-20 år gamla är svåra att förhålla sig till nu. Jag kan inte utesluta att det finns mörkertal eller incidenter som ledningen inte informerats om, och i så fall beklagar jag de eventuella fallen, men jag kan försäkra att det inte finns något som helst överseende med sådana här arbetsmiljöproblem.

UPPDATERAD 17/11: Expressen har nu brutit kontraktet med frilansmedarbetaren efter nya anklagelser, de senaste övergreppen ska ha skett i somras..

UPPDATERAD 30/10: Expressen försökte hindra Medievärldens publicering.

Text: Axel Andén och Linnéa Kihlström

Expressens chefredaktörer under 2000-talet

Thomas Mattsson 2009 –

Otto Sjöberg 2002 – 2009

Joachim Berner 2001 – 2002

Staffan Thorsell 1997 – 2001

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.