Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sex journalister får dela på årets Wendelapris

Publicerad: 19 september 2018, 09:56

2018 års Wendelapris för bästa socialreportage går till två reportageteam. Det ena på Sydsvenskan, det andra på Norran.


De två socialreportage som prisas är ”När ska mamma komma hem?” (Sydsvenskan, november 2017) och reportageserien ”Drömmen som splittrade en bygd” – historien om hälsocentralen i Jörn (Norran, juni 2017).

Journalistteamet på Sydsvenskan består av Jessica Ziegerer, Jens Mikkelsen och Hussein el-Alawi. De tilldelas 40 000 kronor. Juryns motivering lyder: ”‘När ska mamma komma hem?’ är en hjärtskärande berättelse om en biljakt där en mamma och hennes barn skadas. Redan här en berättelse i världsklass, genom ett skickligt perspektivväxlande mellan offer, bilförare och de jagande poliserna. Man följer familjens förtvivlan, och precis när man börjar sakna sambons röst – får han komma in. Berättelsen tar en ny vändning, och visar sig vara precis så komplex som verkligheten tenderar att vara.”

På Norran är det Ulrika Andersson, Jenny Petersson och Anna Wikner som prisas med 10 000 kronor. Juryns motivering lyder: ”‘Drömmen som splittrade en bygd’ är en osannolik historia om en vårdcentrals uppgång (och fall?), välskriven och med en stark berättarröst som bygger på ett grundligt researcharbete. Ett socialreportage med en intressant twist; när det så ofta handlar om den enskilda utsatta människan handlar det här om en hel bygd som är utsatt.

Utöver det får Sydsvenskans skol- och utbildningsreporter Emma Leijsne ett hedersomnämnande för reportageboken ”Fördel kvinna, den tysta utbildningsrevolutionen” (Natur & Kultur, 2017).

Wendelapriset delas ut årligen av Wendelas Vänner i samarbete med Fojo. Priset instiftades 2008 till minne av en av Sveriges första kvinnliga journalister, Wendela Hebbe. Syftet är att uppmärksamma goda socialreportage i tryckt svensk press. Prissumman ligger på 50 000 kronor. Årets prisutdelning ägde rum i söndags i Wendela Hebbes hus i Södertälje. Prisutdelare var Tom Alandh.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News