Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sekretesstiden för tsunamibanden utreds

Publicerad: 8 november 2007, 08:38

Regeringen kommer att backa i fråga om sin tidigare uppfattning om 70 års sekretess för tsunamibanden, skriver Svenska Dagbladet i dag. I stället blir de hemligstämplade till och med 2010 medan en utredning pågår.


Regeringen har av allt att döma lyssnat på kritiken från lagrådet, som för cirka en månad sedan slog fast att regeringens avsikter om lång och generell hemligstämpling strider dels mot grundlagen, dels mot medborgarnas rätt att ta del av offentliga handlingar.
Svenska Dagbladet, som tagit del  av den proposition som väntas bli offentlig efter dagens regeringssammanträde, konstaterar att lagrådets kritik tagits ad notam på punkt efter punkt. Regeringen vill dock fortfarande ha sekretess av säkerhetsskäl.
I går uppgav tidningen Ny Teknik att informationen på banden redan efter tio år börjar förstöras och att om information ska bli kvar under de tio åren så måste banden också förvaras på rätt sätt enligt tillverkaren Hewlett Packard.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.