Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SD-påtryckningar mot Östran

Publicerad: 6 november 2013, 07:32

Först bjöd Sverigedemokraterna in Östrans fotograf och reporter att bevaka ett möte med Jimmie Åkesson. Sedan försökte de stoppa publiceringen av bilderna.


Ämnen i artikeln:

ÖstranSverigedemokraterna

I helgen hade Sverigedemokraterna distriktsmöte på Kalmar slott. Bland annat medverkade partiledaren Jimmie Åkesson. Och lokaltidningarna var inbjudna att bevaka tillställningen.

Men när Östrans fotograf började ta bilder reagerade vissa partirepresentanter. Fotografen ombads sluta med det samt lämna lokalen och även se till att de bilder som redan var tagna inte publicerades.

Sedan blev jag uppringd av en person som uppgav sig vara säkerhetsansvarig för partiet i länet. Han ville få mig att inte publicera bilden och hänvisade till säkerhetsskäl, säger Östrans chefredaktör Gunilla Persson.

Men det blev bilder från mötet i tidningen ändå.

Det var en typisk översiktsbild och hade inte fokus på någon enskild medlem. Jag bedömde att den inte kunde vara en fara för någon.

Har du tidigare varit med om något liknande från ett politiskt parti?

Aldrig under mina 27 år som journalist.

I vanliga fall brukar vi få kritik från SD att vi negligerar dem, att de inte får komma till tals.

Östran fick också veta att om bilden publicerades kunde det bli en motreaktion på SD-kopplade bloggar. Men förutom några kommentarer på en lokal SD-politikers blogg har tidningen inte märkt några reaktioner.

Ämnen i artikeln:

ÖstranSverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.