onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Schibsted ska äga 50,1 procent av Media Norge

Publicerad: 29 december 2006, 09:11

Företagen som ska bilda Media Norge har kommit överens om hur andelarna i den nya storkoncernen ska fördelas. Schibsted kommer att få en ägarandel på 68,33 procent, men i avtalet förpliktigat att omgående sälja aktier så att andelen minska till 50,1 procent.


Media Norge är på väg att förverkligas. Före jul hade alla de ingående företagens styrelser sagt ja till affären. I upplägget har aktierna i det nya företaget fördelats så här:
Aftenposten AS (Schibsted) – 47,61 %
Bergens Tidende AS – 21,37
Fædrelandsvennen AS – 10,82
Stavanger Aftenblad ASA – 20,20
Schibsted får dessutom 700 miljoner norska kronor i samband med fusionen.

Schibsted har ägarandelar i de andra företagen, störst i Bergens Tidende med 52,8 procent, 34 i Stavanger Aftenblad och 25 i Fædrelandsvennen. Det ger storkoncernen 68,33 procent av aktierna i Media Norge. I fusionsavtalet förpliktigar Schibsted sig att sälja aktier så att andelen reduceras till 50,1 procent. Det ska göras så fort som möjligt, senast 24 dagar efter fusionen. 25 procent av dessa aktier har de andra ägarna i Media Norge förköpsrätt till. I övrigt ska aktierna erbjudas till internationella, institutionella investerare för att ge bra likviditet i aktien.

Nästa steg i affären är att konkurrens- och mediemyndigheterna ska godkänna affären. De inblandade företagens bolagsstämmor fattar beslut samma dag, den 15 februari 2007.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev