Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Schibsted säljer VG-huset i Oslo

Publicerad: 3 september 2007, 07:15

Schibsted vill sälja VG-huset. Det bokförda värdet på huset är 315 miljoner norska kronor, men försäljningspriset väntas bli betydligt högre. De anställda går emot försäljningen.


VG-huset ligger på Akersgaten, nära regeringsbyggnaden, och består av butikscentrum samt kontorslokaler på totalt 33 000 kvadratmeter. Tidigare i år sålde Schibsted sitt huvudkontor på Apotekergata.

Enligt Schibsteds koncerndirektör, Trond Berger, säljs VG-huset av två skäl: dels vill man frigöra kapital och dels vill man renordla den publicistiska verksamheten. En förutsättning för försäljningen är att koncernen får fortsätta att hyra kontorslokalerna till Verdens Gang (VG).

Trond Berger framhåller att försäljningen av VG-huset inte får någon betydelse för de anställda. Men journalistklubben på VG har en annan uppfattning. Klubben tror att detta kan leda till en ökning av driftskostnaderna; dessutom vill man inte att de som arbetar på förvaltningsavdelningen ska förlora sina jobb. Klubben tror heller inte att det finns något att tjäna på en försäljning, varken för VG eller för de anställda.

Men ledningen i Schibsted är fast besluten att sälja huset och processen väntas vara avslutad under hösten – om det rätta priset föreligger.

– Bokfört värde är på ca 315 miljoner norska kronor, och det förväntas en betydande vinst som resultat av försäljningen, skriver Schibsted i ett meddelande till Oslo Börs idag.

Schibsted har idag en räntebärande skuld på nästan 3,6 miljarder norska kronor. Pengarna från försäljning av VG-huset skulle lätta något på skuldbördan. Men den riktigt stora avbetalningen av skulden skulle ske om Media Norge-affären genomfördes. Enligt Dagens Næringsliv skulle det innebära att 3,3 miljarder kronor frigjordes.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev