onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Scanpix stämmer Google

Publicerad: 29 februari 2012, 08:27

Bildbyrån Scanpix stämmer sökjätten Google på fem miljoner. UPPDATERAD2

Ämnen i artikeln:

Google

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


I en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt begär Scanpix fem miljoner kronor för att Google använt upphovsrättsskyddade bilder utan tillstånd. Det handlar om miniatyrbilder i Google News.

Varför har ni väntat så länge?

Man har ju alltid en ambition att komma överens, men till slut kommer man till vägs ände, säger Ulf Karlsson som är ansvarig för upphovsrättsfrågor inom TT-Gruppen.

Och ni har förhandlat sedan 2008?

Ja, inte så intensivt i början, men väldigt intensivt sista halvåret. Vi har haft en väldigt rak och tydlig dialog och insett att vi har diametralt olika uppfattningar.

Hur har ni kommit fram till summan fem miljoner?

Vi har dokumenterat den publicering som skett på sajten över tid, genom stickprovskontroller, och räknat ut priset efter det.

Har ni kollat på Lundagårdfallet?

Ja, i det fallet slog rätten fast att även en tumnagelbild omfattas av upphovsrätten.

Har ni följt processerna mot Google i Belgien?

Ja, vi har följt det över tid. Där har domstolarna med kraft slagit fast att Google inte har rätt att publicera bilder, och med hemskt stora viten.

Scanpix yrkar också på att Google förbjuds att använda Scanpixbilder mot ett vite på 1 miljon kronor.

Google Sverige svarar med följande uttlande: ”Google respekterar upphovsrätten och ger rättighetsinnehavarna enkla verktyg för att kontrollera sitt innehåll på våra tjänster. Om någon inte vill att deras material ska inkluderas i Google Nyheter, kan de meddela oss med den allmänt accepterade webstandarden robots.txt.

Vi ser Google Nyheter som en stark fördel för publicister samt rättighetsinnehavare och vi får betydligt fler förfrågningar om att bli inkluderade än exkluderade. Vi skickar publicister fler än 4 miljarder klick per månad – 1 miljard klick från Google News och ytterligare 3 miljarder från tjänster som webbsökning och iGoogle. Det innebär omkring 100,000 tillhandahållna affärsmöjligheter per minut.”

 Google tvingas bort från belgiska mediesajter

HD prövar inte faksimilfallet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev