Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Satsa på omställningsnämnd”

Publicerad: 9 september 2013, 05:00

Kasta förslaget om nytt presstöd i papperskorgen. Satsa i stället på en pressutvecklingsnämnd.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Det föreslår Mats Bergstrand, före detta chef för DN Debatt och Anders Björk, före detta riksdagsledamot samt ledamot i presstödsnämnden i tolv år, i dag på DN debatt.

Förslaget som ska presenteras på onsdag kommer att följa papperstidningarna i graven menar de.

Vi menar att pengarna som i dag går till presstödet i stället borde gå till ett riktigt omställningsstöd. Ett sådant stöd är inget kulturstöd utan ett näringsstöd. Det ska därför hanteras av näringsdepartementet och inte kulturdepartementet. Den myndighet som har ansvaret, gamla Presstödsnämnden, bör därför sortera under näringsdepartementet. Namnet ändras till Pressutvecklingsnämnden.

Inget företag ska vara automatiskt berättigad till detta stöd menar de. Istället ska ett oberoende medienäringsråd bestående av forskare och andra sakkunniga hantera ansökningarna.

”Vi håller med om att den svenska journalistiken i takt med nedskärningar på redaktionerna har, och i accelererande fart kommer att få, stora problem av kvalitativ art. Ingen åtgärd torde dock ha större effekt på den framtida mediekvaliteten än att skapa ett system som ger näringen framtidstro.”

Så mycket får tidningarna i presstöd

Hans-Gunnar Axberger: Presstödet dör ut

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.