Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Satirikerna är i yttrandefrihetens framkant”

Publicerad: 11 mars 2015, 07:58

Komikern Kringlan Svensson väljs in i Publicistklubben Södras styrelse. Gustav Gatu i valberedningen förklarar varför.


Kristoffer Kringlan Svensson, komiker och författare som bland annat medverkar i podden Lilla Drevet, är ny i PK Södras styrelse. Det är även Mona Masri, som jobbat som satiriker en kortare period  i P3:s Tankesmedjan.

Satirikerna är i yttrandefrihetens framkant, hela tiden på dess yttersta spets, säger Gustav Gatu som ingått i valberedningen tillsammans med Anna Snellman, Lena Philipson och Anders Malmström.

Det blev ju tragiskt uppmärksammat tidigare i år, men snacket om satirens roll i Sverige och satirens roll för yttrandefriheten har pågått länge i PK, även om det inte synts så mycket utåt.

Att det blev just PK Södra som valde in satiriker är ingen slump, enligt Gustav Gatu.

Kringlan tillhör den skola i Malmö som jobbar med ny och modern politisk satir. Det finns väldigt många bra komiker och satiriker i Malmö just nu.

Finns det några krav på journalistisk erfarenhet i PK?

Nej, det är inte en journalistförening, utan en förening som ska uppmärksamma yttrandefrihet och publicistiska frågor.

Vad hoppas ni att satirikerna ska tillföra?

Bättre koll på den typ av yttrandefrihet som komiker brottas med. Det finns så många frågor som är viktiga för komiker idag som är minst lika viktiga för journalister i förlängningen.

PK Södras nya styrelse

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.