Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sände högerextrem radio utan utgivare – döms

Publicerad: 4 april 2019, 10:42

Podcasten Ingrid och Conrad, som drivs av Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv, sände liveradio utan en ansvarig utgivare. Nu döms de till 60 dagsböter var.


Ämnen i artikeln:

Ingrid Carlqvist

Den högerextrema podduon Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelövs sände sin podd Ingrid och Conrad live utan att ha utsett en ansvarig utgivare, vilket är ett krav i grundlagen. Nu döms de till 60 dagsböter á 50 kronor för Daniel Frändelöv och 100 kronor för Ingrid Carlqvist.

I sitt försvar har podduon framfört att gärningen ska vara straffri enligt ”principen om social adekvans” – alltså fall där straffansvar för ett brott anses vara orimligt. Helsingborgs tingsrätt tillbakavisar det försvaret. Försvaret har också framfört att de anser att Ingrid Carlqvist inte visste om att de behövde ha en ansvarig utgivare. Men hon har fått ett brev från JK med information om att hon inte är tillåten att sända liveradio utan att ha utsett ansvarig utgivare. Ingrid Carlqvist menar dock enligt domen att det varit ”något lurt” med JK:s erinran och att hon låtit en researcher ringa samtal till myndigheter för att undersöka frågan. Då ska hon kommit fram till att det är osäkert om lagen gäller. Det tillbakavisas dock av tingsrätten.

”Mot bakgrund av innehållet i den ovannämnda erinran måste både Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv ha insett att det var hög risk för att det verkligen förhöll sig så som Justitiekanslern hävdade. De har trots det inte utsett någon ansvarig utgivare. Därigenom har de enligt tingsrättens bedömning förhållit sig likgiltiga till detta på sådant sätt att så kallat likgiltighetsuppsåt har förelegat”, skriver tingsrätten i domen.

Gärningen polisanmäldes av Juridikfronten.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Ingrid Carlqvist

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.