Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Samnordiskt grävpris ska instiftas

Publicerad: 31 oktober 2006, 10:13

De journalistiska grävprisen ser olika ut från land till land, en guldspade i Sverige, en gyllene snöskovel i Finland, Cavlingpriset i Danmark och SKUP-kuben i Norge, också den gyllene. Nu kommer ytterligare ett pris, ett samnordisk, som ska delas ut för första gången 2008.


Det var vid en samnordisk grävkonferens i helgen på norska Voksenåsen som tanken på att premiera bästa nordiska  grävprojekt föddes. En arbetsgrupp tillsattes som ska ta fram statuter, se över vilken ekonomi som behövs och hur juryn ska sättas samman samt lämna förslag på hur stor prissumman ska vara.
Den första utdelningen  är inplanerad till den internationella grävkonferensen, Global Investigative Journallism Conference, som hösten 2008 hålls i Norge. Utdelningen kommer därefter att ambulera mellan de nordiska länderna, berättar Matti Stenrosen, ordförande i svenska Grävande journalister.
Vid helgens konferens blev de fyra grävorganisationerna också överens om att utöka sitt programsamarbete  på de nationella konferenserna och om att inför den internationella konferensen 2008  samarbeta om en fadderordning som ska göra det möjligt för journalister från Östeuropa, Afrika, Latinamerika och Asien  att delta i konferensen.
Vidare har organisationerna beslutat att utbyta  erfarenheter kring den antiterrorlagstiftning som är på gång och som äventyrar journalisters arbetsförhållanden. Här har de olika länderna kommit olika långt, berättar Matti Stenrosen. (I det svenska lobbyarbetet samarbetar Tidningsutgivarna, Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter, Reportrar utan gränser, Grävande journalister och Publicistklubben.)
De nordiska grävorganisationerna vill också öka sitt samarbete kring kursverksamhet som ligger i perioderna mellan de nationella konferenserna. De beslöt också att öka samarbetet med danska Foreningen for Undersøgende Journalistik, som genom en fond stödjer reportageprojekt i Östeuropa. Planerna är att utvidga det arbetet till  andra världsdelar.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.