Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Samehets i annons fall för JK

Publicerad: 14 augusti 2017, 06:39

En annons i Kiruna Annonsblad kan vara hets mot folkgrupp. Efter en polisanmälan har den nu hamnat på JK:s bord.


Ämnen i artikeln:

JK

”Vi anser att en liten minoritet i landets ej ska tillmätas dylika rättigheter.”

Så stod det i en annons i Kiruna Annonsblad i slutet av juni. Hets mot folkgrupp menar den person som anmält formuleringen. Bakom annonsen står en lokal skoterförening och Kvenlandsförbundet*. De menar att samernas rättigheter, och i synnerhet rennäringen, prioriteras framför fjällintressen som skoter, jakt och turism.

I annonsen står också ”Är du föreningsmedlem, näringsidkare eller bara vanlig medborgare som vill ha ett fritt och ej avgiftsbelagt friluftsliv sprid detta budskap. Kolla upp vem som företräder dina intressen innan du avlägger din röst.”

De kan ses som hotfullt mot politiker menar anmälaren då det kan leda till att politiker kan lova att bortse från samernas rättigheter för att inte tappa röster i kommande val.

JK ska nu utreda om formuleringen är hets mot folkgrupp skriver nyhetsbyrån Siren.

* Kvenlandsförbundet strävar efter att kvänerna ska bli erkända som ursprungsbefolkning. Kvänerna har enligt förbundet funnits på Nordkalotten sedan 800-talet. Gemensamt är bland annat att språket meänkieli.

Ämnen i artikeln:

JK

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.