Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så vill Utgivarna säkra det medieetiska systemet

Publicerad: 8 mars 2013, 08:45

Utredaren Nils Funckes förslag på hur det medieetiska systemet ska stärkas och utvecklas är färdigt. Men det blir ingen remissrunda. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Utgivarna vill få en bredare diskussion om hur ett självsanerande system ska se ut och vilka parter som ska ingå i det. Som ett underlag för det samtalet har därför Nils Funcke skrivit en rapport om hur en sådan utvidgning kan se ut.

Tanken var att förslaget skulle skickas ut på remiss med Utgivarna som avsändare. På Utgivarnas styrelsemöte beslutades att det istället ska skickas ut som ett diskussionsunderlag.

Det här betyder inte att Utgivarna tagit ställning i frågorna. Vi ska skicka ut rapporten till ett antal berörda och hoppas på att få deras reaktioner senast den 15 juni, säger Utgivarnas ordförande Ove Joanson.

Några frågeställningar som tas upp i Nils Funckes rapport är:

Vad skulle det innebära för tilltron till systemet om allmänheten får majoritet i en ny eventuell Mediernas etiska nämnd (MEN)?

Vilka ska ha rätt att anmäla brott mot etiska regler för massmedia? Ska alla kunna göra det eller bara direkt berörda?

Ska sociala medier kunna prövas av Allmänhetens Medieombudsman (MO)/MEN?

Hur lång ska preskriptionstiden vara?

Ska de medieetiska reglerna omfatta yrkesetiska frågor?

Hur ska ett system med MO/MEN finansieras?

På Kulturdepartementet har tankarna fått oväntat starkt stöd enligt honom. Det finns en tydlig politisk vilja för ett självreglerande system.

Rapporten kan laddas ner här:

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.