Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så väljer Fokus skribenter

Publicerad: 20 mars 2017, 08:55

Förra veckan fick Fokus kritik för att tidningen tagit in en text av en skribent som medverkat i Nyheter Idag. Men tidningens chefredaktör Johan Hakelius tycker det är viktigt att ta in skribenter med många olika åsikter, det Fokus däremot aktivt väljer bort är identitetspolitiska skribenter.


I förra veckan publicerade nyhetsmagasinet Fokus (2017:11) en text skriven av Bitte Assarmo, ansvarig utgivare och chefredaktör på Katolskt magasin. Assarmo har tidigare arbetat som redaktör och frilansskribent, bland annat för den invandringskritiska sajten Nyheter Idag. Nyheter Idag drivs av den före detta sverigedemokraten Chang Frick och sajtens webbdomän registrerades av sverigedemokraten Kent Ekeroth 2011.

Fokus chefredaktör Johan Hakelius skriver i ett mejl till Medievärlden att han inte kan se något problematiskt med att ta in en skribent som tidigare frilansat för Nyheter Idag.

”Nej och det av principiella skäl: att svartlista skribenter därför att de har förekommit i vissa publikationer, i stället för att bedöma de texter de skriver och deras avsikter, är inte att ta ett publicistiskt beslut, det är att undvika ett publicistiskt beslut”, skriver Johan Hakelius och vidare:

”Jag har svårt att tolka det på annat sätt än att man då är mer mån om sina kollegors gillande, än om att göra en bra tidning. Jag har hittills inte hört någon kritik mot Bitte Assarmos artikel i sak. Hon är chefredaktör för Katolskt magasin, som är en välkänd och etablerad tidskrift som ges ut med stöd av Katolska kyrkan i Sverige. Det vore bisarrt och provinsiellt på gränsen till sekterism, om en sådan person skulle anses omöjlig att publicera.”

Hur skulle du beskriva Nyheter idag?

”Inte alls. Jag läser inte Nyheter idag. Jag har förstått att de själva kallar sig libertarianska, att Expo kallar dem högerextrema och att de varit i konflikt med Dagens Nyheter om rapporteringen från övergreppen på festivalen We are Sthlm.”

Fokus vill ha skribenter från många olika håll med många olika bakgrunder, skriver Hakelius:

”Väldigt många oroar sig med rätta för att offentligheten håller på att delas upp i olika bubblor, där likasinnade bara samtalar med likasinnade. Ändå verkar samma personer ofta väldigt upptagna med att smalna av den offentlighet de själva har makt över. Fokus gör tvärt om. Vi vill ha skribenter från många olika håll med många olika bakgrunder. Sedan är det en annan sak att Fokus inte i första hand är en opinionstidning. Däremot är idéer och analys en del av nästan allt vårt material. I just detta fall rörde det sig inte om en opinionsartikel, utan om en journalistisk undersökning och analys av språkbruket i en viss typ av rättsliga domar.”

Hur väl tycker du i att ni lyckas med en blandning av olika åsikter i dag?

”Hyfsat. Den stora majoriteten bland våra skribenter finns i en ganska typisk svensk mittfåra som i stort speglar de värderingar som är gängse i en urban, sekulär, trendmedveten medelklass. Det är oundvikligt, men vi gör vad vi kan för att finna skribenter med nya, intressanta infallsvinklar. Våra kolumnister har väl en viss slagsida mot vänster, med namn som Malcom Kyeyune, Ann-Charlott Altstadt och Yrsa Stenius, men nästan inget uttalat högernamn, eller ideologisk liberal. Edward Blom brukar räknas som konservativ, men är sällan politisk på det sättet. Eli Göndör har skrivit ett par saker för oss och arbetar på Timbro, men är knappast lätt att placera på en politisk skala. Nalin Pekgul, tidigare ordförande för s-kvinnor, har varit kolumnist och är fortsatt en regelbunden medarbetare. Och så vidare. Det finns en etablerad bias i svenska medier som gör att vänsterskribenter ses som ‘naturligare’ än högerskribenter. Det gör möjligen att de vänsterskribenter Fokus har inte får samma uppmärksamhet som de skribenter vi tar in från andra håll.”

Det finns dock skribenter som Fokus aktivt väljer att inte ta in:

”Det Fokus inte har och medvetet väljer bort är skribenter som lägger ett identitetspolitiskt raster över världen, oavsett om det är rasism av gammalt slag eller de former av identitetspolitik som blivit populära nu. Det beror just på att en sådan inställning – att man inte kan förstå världen bortom sin egen ras, hudfärg, kön, sexuella läggning etc – är direkt i strid med Fokus övertygelse om att vi, trots olikheter, kan intressera oss för, samtala med och förstå varandra och att man bör motverka en offentlighet som delas upp i isolerade bubblor.”

Bland killar och kvinnor var Bitte Assarmos första text i Fokus. Om det blir fler är inte bestämt:

”Ingen aning, beror på om vi eller hon har någon idé som passar. Vi har inga längre överenskommelser med frilansskribenter, undantaget kolumnister.”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev