Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så tänker Medieutredningen om public service

Publicerad: 17 mars 2016, 07:19

Medieutredningens PM om public service består enligt det arbetsmaterial som läckt ut av sju förslag till utredningsområden.


Ämnen i artikeln:

MedieutredningenSVTAnette NovakKulturdepartementet

Medievärlden har tidigare rapporterat att Medieutredningen utöver sitt slutbetänkande kommer att skriva en promemoria om public service.

I går rapporterade SVT att Niclas Malmberg, riksdagsledamot för Miljöpartiet samt med i den politiska referensgrupp som knutits till utredningen, publicerat uppgifter på sin blogg om hur Medieutredningens promemoria nu börjar ta form. Han redovisade också hur den består av sju förslag:

1) Utred hur oberoendet kan stärkas så att PS kan stå emot en regim som inte önskar oberoende medier.

2) Utred hur avgiftsbetalarnas inflytande över innehållet kan stärkas.

3) Utred hur större tyngd kan läggas vid de journalistiska delarna av verksamheten.

4) Tillsätt särskild utredning för att se över finansieringsalternativen skatt/hushållsavgift.

5) Utred i särskild ordning statens styrning över etermedierna, med mandat att föreslå grundlagsändringar (kolla möjligheten att ge tilläggsdirektiv till mediegrundlagsutredningen om att göra det möjligt att räkna webben).

6) Anpassa begreppsapparaten till dagens medielandskap (exempelvis är begrepp som sändning inte längre helt centrala för verksamheten.)

7) Låt konkurrensverket genomföra en fördjupad utredning om konkurrensförhållanden på mediemarknaden (inklusive de globala giganternas roll).

Regeringens utredare Anette Novak vill inte kommentera promemorian för SVT, men Medieutredningens kommunikationsansvarige Lukasz Lindell säger:

Det är ett arbetsmaterial och inte färdigt. Vi vill lämna in en färdig version till Kulturdepartementet innan vi kan svara på frågor.

Lukasz Lindell understryker vidare hur det är helt i sin ordning att utredningen tar egna initiativ utanför sitt huvudsakliga uppdrag:

Vi får peka på frågeställningar för framtida utredningar. Här gör vi just det, lyfter frågor som vi har hittat och som är relevanta för framtida utredningar. Men det är inte vi som ska utreda något av detta.

Medieutredningens förslag till nya mediepolitiska verktyg ska, efter att Europeiska kommissionen godkänt en svensk begäran om förlängning av det nuvarande presstödet, vara klara vid utgången av 2019.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.