Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska VLT klara nedbemanningen

Publicerad: 10 mars 2016, 13:25

26 tjänster ska bort i nuläget från VLT och de före detta Ingresstidningarna. Ledning och SJF-klubben är inte överens om hur det kommer att påverka produkterna.


Ämnen i artikeln:

VLT

VLT ska minska sin bemanning med 14 tjänster. Tredagarstidningarna Sala Allehanda och Fagersta-Posten ska minska bemanningen med 3 tjänster vardera. Femdagarstidningen Bärgslagsbladet/Arboga Tidning förlorar i nuläget 2 tjänster. Men det finns planer på att även den ska gå över till tredagarsutgivning. Och då försvinner ytterligare 6 tjänster därifrån.

Det är aldrig kul att komma med den här typen av besked till medarbetarna och jag har full respekt för att det är mycket att tänka på nu. Det är tungt, men nödvändigt. Och jag vet att vi kommer att fixa det, säger VLT:s chefredaktör Daniel Nordström.

Nu ska han få redaktionen att ställa om arbetssättet så att det har ett helt digitalt fokus.

Vi måste öka vår digitala leverans. Inte minst för att underlätta för säljavdelningen. Samtidigt som vi givetvis inte ska dissa print som är viktig både för läsarna och för affären.

Att organisationen krymper behöver inte betyda att läsarna kommer att märka något tror han.

Min förhoppning är att det inte ska synas. Vi är väldigt bra, och det ska vi fortsätta att vara. Inte minst i de digitala kanalerna där det finns en grym potential.

Daniel Nordström har bara varit på VLT i en dryg månad. Och han visste vad som väntade när han tog uppdraget.

Det visste jag. Inte det exakta antalet men att det skulle bli en nedbemanning, det förstod jag. Så det här kom inte som en överraskning. Senaste omorganisationen här gjordes 2012, så det är nog ingen som är direkt överraskad över att det sker nu.

SJF-klubbens ordförande på VLT är Peter Jaslin. Han håller med, i alla fall till viss del.

Visst hade vi förstått att det var besparingar på gång. Men vi hade trott att det skulle handla om mellan 7 till 9 tjänster. Att det skulle bli 14 för vår del, det hade inte ens den mest pessimistiska trott. Så stämningen är tryckt här i dag.

Och att läsarna inte kommer att märka av det tror han inte på.

Av dessa tjänster handlar omkring hälften om sidproduktion och liknande. Men hälften är rör journalister som är ute på fältet. Och det kommer så klart att märkas. Bland annat så läggs redaktionen i Hallstahammar ned. Även om det kommer att ske en bevakning från Västerås så är det inte samma sak som att ha någon närvarande där hela tiden.

Det finns enligt honom en förståelse för att något måste göras. Alla känner till de ekonomiska förutsättningarna. Men det totala digitala fokus som nu ska gälla är inte lika lättsmält.

Det känns som om ledningen har ställt in sig på en framtid som inte är här ännu, menar Peter Jaslin. Intäkterna kommer i nuläget till stor del från print, därför är det viktigt att hålla uppe kvaliteten där.

Och det gör vi inte med det nya systemet.

Men det kanske är en mental grej. På Mittmedia har de haft ett par år på sig att ställa om. Vi ska göra det på ett par månader, kanske ett halvår.

Han betonar också att det fortfarande bara är ett förslag. Att inget är avgjort innan de är genomförda.

Fast jag har inga stora förhoppningar om att det blir några förändringar att tala om.

Mittmedia sparar in 130 tjänster

Så slår sparpaketet på tidningarna

DT:s chefredaktör: Minska personalen nödvändigt

Journalistklubben på LT: Det är en stor sorg

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.