Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska Sverigedemokraterna erövra Stureplan

I veckan har Sverigedemokraternas hittills smartaste rekrytering offentliggjorts. Sverigedemokraterna har anställt en hovkrönikör. En 20-årig bloggare, fotomodellen och Stureplansprofilen Alexandra Brunell har anställts som sekreterare till partiledaren Jimmie Åkesson.

Publicerad: 11 november 2010, 12:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Hennes blogg har tidigare hetat Brunis, men eftersom namnet direkt blev ett skämt med hänvisning till hennes partis historia ska hon nu istället driva bloggen Parliament princess. Bloggen ska handla om hennes liv som sekreterare till Sverigedemokraternas starke man. Bloggen har underrubriken Livet som partyglad 20-åring anställd hos en av Sveriges viktigaste opinionsbildare.

I de sociala medierna tar skribenterna sig för pannan och undrar vad SD håller på med. Det raljeras över Alexandra Brunells utseende, profil och ålder.

Men frågan är om tillsättningen av en trendig bloggare i själva verket inte borde utses till årets bästa spin Sverigedemokraterna har gjort en oerhört smart rekrytering. Alexandra Brunell ska bli SD:s egen Blondinbella, en person som kan nå ut med politisk propaganda till unga tjejer, en grupp som SD annars har svårt att nå.

Det är heller inte förvånande att man letar sympatisörer kring Stureplan. Riksdagsledamoten Erik Almqvist är stamkund på klubbarna där och har tidigare synts på vimmelbilder med Alexandra Brunell. Erik Almqvist har även vistats på andra uteställen i Stockholm det senaste året. I boken Svensk, svenskare beskrivs hur bland andra Erik Almqvist går på gayklubb och bjuder på drinkar. Ska partiet växa krävs att de breddar sig där en bra strategi att få fäste fäste bland trendsättare. QX:s vd Jon Voss säger i boken att Sverigedemokraterna vill vara folkliga. Och liksom gayvärlden så gillar man Melodifestivalen. Vinner man stockholmare vilket man hittills haft svårt för – slår man två flugor i en smäll eftersom bloggar och kolorerad veckopress läses över hela landet.

Men inte bara det. Rekryteringen av Alexandra Brunell ger SD uppmärksamhet i kvällspressen som då inte hinner med att skriva om det som Sverigedemokraterna inte lika gärna vill visa upp.

Så här ser gänget i riksdagen ut: Endast tre av de 20 riksdagsledamöterna är kvinnor. Av de hittills 15 tjänstemännen som har rekryterats till riksdagen är bara tre kvinnor. En tredjedel är unga killar från Stockholm utan arbetslivserfarenhet och utan akademiska studier. Förutom att en före detta officer är kanslichef har tre tjänstemän akademisk utbildning – en är civilekonom och två är lärare.

Två av tjänstemännen är trogna SD-politiker från den innersta kretsen som dock inte kunde sättas upp på riksdagslistan. Det handlar om Roger Hedlund från Sverigedemokraternas mönsterdistrikt Gävle. Hedlund är tidigare dömd för misshandel och häleri. Roger Hedlund är nu politisk sekreterare till tillika Gävlebon Margareta Sandstedt som sitter i EU-nämnden.

Det handlar också om Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon, Margareta Sandstedts dotter, som nu är sekreterare till gruppledaren Björn Söder. Även Louise Erixon är dömd för misshandel.

Sverigedemokraterna var mycket noga med att inga riksdagskandidater skulle ha brottslig bakgrund eftersom man visste att tidningarna låg i startgroparna för att skriva om det. Nu blir det heller inga skriverier om det.

Alexandra Brunell blir ett bländverk och en megafon, en hovkrönikör som kan visa upp en annan bild av den store ledaren. På så sätt kan Sverigedemokraterna fortsätta att tvätta sin image, denna gång i Stockholms innekretsar och hos de flickor som drömmer om att själv få bli en Stureplansprofil.

Snart kommer det heller inte längre vara ett problem att komma ut som sverigedemokrat på Stockholms inneklubbar.

Annika Hamrud är journalist och har tillsammans med Elisabet Qvarford skrivit boken Svensk, svenskare Ett reportage om Sverigedemokraterna

Annika Hamrud

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev