Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska ST vinna över Dagbladets läsare

Publicerad: 20 februari 2015, 09:52

Så många av Dagbladets prenumeranter som möjligt ska nu börja med Sundsvalls Tidning i stället. Ledningen har flera tankar på hur arbete med att vinna över dem ska gå till.


Ämnen i artikeln:

DagbladetSundsvalls Tidning

Från och med i helgen kommer alla Dagbladets läsare att även få Sundsvalls Tidning. Ända fram till lördag i nästa vecka. Då kommer sista numret av den tidning som startades för 115 år sedan.

Mitt i sorgearbete pågår också planeringen för hur så många som möjligt av de 6 400 prenumeranterna ska börja läsa Sundsvalls Tidning istället.

Dagbladet har varit stark i Ånge och Timrå. Därför har ST som ambition att ta över lokalredaktören i Ånge och öka bemanningen i Timrå från en till två personer. Det kommer också att finnas en Ångesida alla dagar i veckan, inte bara sex dagar i veckan som det är i nuläget.

Det kommer också att finnas en s-märkt krönika på sidan tre alla dagar, samt en s-märkt flik på ST.nu.

Sedan är planen att lyfta över en del andra beståndsdelar, vissa krönikörer till exempel, säger ST:s chefredaktör Anders Ingvarsson.

Alla Dagbladets prenumeranter får istället ST i brevlådan från och med första mars. Och för de prenumerationer som löper ut under första halvåret är tanken att de förlängs med de villkor som gäller för Dagbladet i dag. Det vill säga att sexdagarstidningen Dagbladet kostar 239 kronor i månaden jämfört med 299 kronor för ST som kommer ut sju dagar i veckan.

Att alla 6 400 prenumeranter ska flytta över kommer inte att hända. Bland annat för att det finns en viss dubbelläsning och ett antal företagsabonnemang.

Så visst kommer vi att tappa några, men jag tror inte det bli någon jättedramatik, säger Anders Ingvarsson.

Han konstaterar att frågan handlar om ST:s framtid också:

På lång sikt handlar det om att säkra den journalistiska närvaron i Sundsvallsregionen. Vi måste ha många läsare för att motivera och finansiera en redaktion av den här storleken.

Några siffror på hur många prenumeranter som ledningen räknar med att få över kan han inte gå ut med.

Nu ska arbetet påbörjas med att först förhandla om och sedan bygga den nya organisationen. Samtidigt pågår förhandlingar om att införa ett redigeringsnav för hela Mittmedia i Sundsvall och även förändra sportorganisationen.

Först när det är klart kan vi börja titta i detalj på hur nya ST ska se ut.

Det innebär att Dagbladets 17 journalister kommer att flytta över och jobba för ST från och med månadsskiftet.

Då har vi det angenäma problemet att hitta uppdrag för dem, säger Anders Ingvarsson.

Sedan är frågan hur länge det kommer att vara så. Min förhoppning är att vi så snabbt som möjligt kan vara klara med den nya organisationen. Men det är samtidigt viktigare att det blir rätt än att det går snabbt.

Något generellt erbjudande om avgångsvederlag kommer inte att gå ut till de anställda.

Men alla är välkomna att komma och ha ett konstruktivt samtal om hur de ser på framtiden, säger Anders Ingvarsson.

Thomas Peterssohn: ”Tråkigt men ofrånkomligt”

Mittmedia lägger ned Dagbladet

Ämnen i artikeln:

DagbladetSundsvalls Tidning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev