Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska RSF jobba med asylsökande journalister

Publicerad: 20 februari 2013, 10:58

Nya arbetssätt ska få fler asylsökande journalister att stanna i Sverige. Det hoppas Urban Löfqvist på Reportrar utan gränser.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

I dag kom det positiva beskedet att den etiopiske journalisten Mekeyu Ibrahim får stanna i Sverige. Migrationsverkets beslut kommer en vecka efter att den internationella organisationen Reportrar utan gränsers franske generalsekreterare Christophe Deloire besökt myndigheten.

Jag vill inte dra för stora växlar på det här bara utifrån ett fall, säger svenska Reportrar utan gränsers kanslichef Urban Löfqvist som är försiktigt positiv.

Han var själv med vid mötet på Migrationsverket när Reportrar utan gränsers generalsekreterare besökte Sverige. Det övergripande syftet var att fler asylsökande journalister ska få stanna i Sverige. Nu har organisationen mer information om hur myndigheten vill ha sina underlag.

Migrationsverket vill ha mer detaljerad information om hur vi gjort vår research. Vi kan ju inte riskera våra källor, men försöker ändå göra våra stödbrev mer informativa. De vill ha mer tydlighet så att de lättare kan slå fast hotbilden mot journalisterna , säger Urban Löfqvist.

De flesta asylsökande journalisterna i Sverige kommer från Etiopien och Iran. Urban Löfqvist är förvånad över att Migrationsverket inte tycks ha insett vidden av förtrycket som de etiopiska journalisterna lever under.

Jag kan tycka att det är märkligt att de inte heller har kunskap om förtrycket i Iran, säger han.

Han hoppas nu att de nya underlagen ska påverka myndigheten att ta vettigare beslut.

Mötet förra veckan var oerhört viktigt och mycket konstruktivt, säger han.

Reportrar utan gränser arbetar aktivt med 15 fall av asylsökande journalister som hotas av utvisning. Mycket oroande, ansåg den franske generalsekreteraren Cristophe Deloire när han kom till Sverige.

I Frankrike och Tyskland lyssnar myndigheterna på våra berättelser. Men så är det inte i Sverige. Situationen här måste förbättras, sa han då till Dagens Nyheter.

Men det finns även ljusglimtar i Sverige. Inte ett enda fall hos svenska Reportrar utan gränser kommer från Syrien, vilket Urban Löfqvist tolkar som positivt.

Det verkar som att de på något vis tagit sig igenom asylprocessen ändå. Migrationsverket har en generös hållning när det gäller människor från Syrien, säger han.

De som till slut kommer till Reportrar utan gränser är ofta de som inte har lyckats ta sig igenom processen.

Vi önskar att vi kunde fånga upp dem på en gång. Vi har märkt att de som till slut kommer till oss ofta har felaktigheter i sina asylprocesser från början. Det kan bero på tolken till exempel. Det är inte säkert att de kan få tillgång till en tolk på sitt modersmål och språkförbistringen gör att det blir felaktigheter i deras berättelser. Det är beklagligt och kan ligga dem till last i hela processen, säger Urban Löfqvist.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev