Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska presstödet förändras

Publicerad: 19 mars 2015, 06:06

I dag tar regeringen beslut i presstödsfrågan. Förändringarna, som presenteras på DN Debatt, syftar framför allt till att stärka lokaljournalistiken.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Förändringarna i regeringens förslag:

- Ändrad upplagemätning så att stödet inte i första hand beräknas på den tryckta upplagan av tidningen och alla typer av läsarintäkter behandlas likvärdigt.
- Villkoret om andel abonnerad upplaga lättas för medel- och högfrekventa tidningar Kravet sänks från dagens 70 procent till att 51 procent av upplagan ska vara abonnerad.  
- Utvidgad möjlighet till begränsat driftsstöd även om täckningsgraden överstiger den tillåtna på vissa utpekade orter: tidningar på små orter där det inte finns ett tillräckligt stort prenumerantunderlag för två konkurrerande dagstidningar.  
- Extrastödet till storstadstidningar avskaffas och maximibeloppet höjs. Förslaget skulle för samtliga övriga hög- och medelfrekventa tidningar innebära en höjning av det allmänna driftsstödet, förutom de som i dag får storstadsstöd. Denna höjning skulle emellertid också komma storstadstidningarna till del, skriver regeringen. Dessa förändringar kommer inte med i våren presstödsproposition, utan i budgetpropositionen i höst.
- Samdistributionen utreds. Hur samdistribution av post och tidningar ska utredas inom ramen för den aviserade allmänna översynen av postlagstiftningen.
- Presstödsnämnden avvecklas som egen myndighet den 30 juni 2015 och Presstödsnämndens uppgifter förs över till Myndigheten för radio och tv och en nämnd för presstöd blir beslutsorgan.  
- Utvidgat område för tidningar som delvis är skrivna på finska. Möjligheten utvidgas till att omfatta hela förvaltningsområdet för finska språket, på samma sätt som gäller för tidningar på samiska och meänkieli. Detta gäller från 1 juli 2015.

Dessutom utreds nu ett särskilt innovationsstöd inom ramen för presstödet.

Innovationsstödet, och de ovanstående förändringarna, ska finansieras inom den nuvarande  ekonomiska ramen för presstödet, där överskottet nästa år väntas ligga på 6 8 miljoner, skriver kultur- och demokrati­minister Alice Bah Kuhnke på DN Debatt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.