lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska Expressen spara in över 60 tjänster

Publicerad: 21 oktober 2014, 11:08

Nu är det klart hur Expressen ska klara av sparkraven på 80 miljoner. Bland annat kommer tidningen från december inte längre ha några anställda fotografer på bildredaktionen.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Expressen ska minska sin organisation med 62,5 tjänster. Alla avdelningar kommer att påverkas.

Det är ett tråkigt besked att ge, men vi måste sänka kostnaderna 2015 för att fortsätta ha en god lönsamhet så att vi kan ha en lönsam papperstidning och satsa ännu mer digitalt. Det säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett mejl.

En konsekvens är att tidningen från 1 december inte längre kommer att ha några anställda fotografer på bilderaktionen. Vad som kommer att hända med de fotografer som jobbar på Expressen kan inte Thomas Mattsson säga något om:

Nu inleds omplaceringssamtal samt en bemanningsförhandling. Först när dessa är klara, kommer vi att veta vilka individer som berörs. Men jag vill inte föregå samtalen med medarbetarna eller de kommande förhandlingarna med facket.

Hur ska ni få bilder i tidningen och på sajten i fortsättningen?

”Vi ska också fortsatt vara en ‘bildtidning’, minns att Expressen vann flest priser på senaste ‘Årets Bild’-tävlingen, men vi kommer att organisera oss annorlunda. Denna process inleddes egentligen redan 2002, när vi minskade antalet anställda fotografer och började arbeta mer med frilansfotografer och bildbyråer. Denna process fortsätter nu, skillnaden är att Expressen TV förstås finns idag och där finns det kvar ett flertal videojournalister.”

Det kommer inte att bli några generella erbjudanden om avgångsvederlag enligt Thomas Mattsson.

Av de 62,5 tjänsterna ska 50 tas på redaktionen varav 10 på Kvällsposten och GT. I dag har Expressen drygt 500 anställda, varav omkring 300 på redaktionen.

2013 gjorde Expressen ett resultat på 98,4 miljoner kronor, rörelsemarginalen blev 8 procent.

GT och KvP förlorar egna ledare och kultursidor

Thomas Mattsson om Expressens sparkrav

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev