Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så ska digitalradion införas

Publicerad: 1 december 2014, 06:22

Marksänd digitalradio 2022 är en rättvisefråga. Radio ska finnas för alla överallt. Det slår regeringens branschsamordnare Nina Wormbs fast i den plan för hur FM-nätet ska släckas och all radio ska bli digital som hon presenterar i dag.


Planen innehåller tre steg.

1. Samverkan mellan public service och kommersiell radio hur de nya kanalerna ska lanseras. Dessa kan vara klara att sända redan före jul 2016. Då bör 70 procent av befolkningen kunna ha tillgång till det marksända radionätet.

2. Nya kommersiella tillstånd för analog radio ska också innebära att bolagen åtar sig att sända digitalt. Vilket kommer att innebära att alla kommersiella bolag måste börja göra det 2018 när samtliga analoga tillstånd går ut.

3. Ett beslut från regeringen om att FM-sändningarna ska upphöra. Ju kortare parallellsändningsperiod desto lägre distributionskostnader. Samtidigt måste det balanseras med att lyssnarna måste få tid på sig att köpa nya mottagare.

Nina Wormbs vill att regeringen tittar på de norska villkoren för att släcka ner FM-bandet.

a) Täckningen för SR ska vara 99,8 procent

b) Det ska vara ett mervärde för lyssnarna

c) 50 procent ska lyssna digitalt

d) Det ska vara ekonomiskt och praktiskt möjligt att konvertera radion i bilen

Om dessa villkor är uppfyllda 2020 kan regeringen ta beslutet. Om de inte är det släcker vi ändå 2024 med två extra år för parallella FM- och DAB+-sändningar. Det skriver Nina Wormbs på DN Debatt i dag.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev