Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så jobbade NYT fram jätteavslöjandet

Publicerad: 5 oktober 2018, 04:00

Under ett års tid arbetade tre reportrar med att gå igenom över 100 000 dokument. Resultatet blev en publicering där USA:s president Donald Trump anklagas för skatteflykt.


Ämnen i artikeln:

New York Times

I veckan publicerade New York Times anklagelser om att det ska ha förekommit skatteflykt och bedrägerier när arvet efter Donald Trumps far Fred Trump delades upp under 1990-talet. Tidningen hänvisar i sin granskning till omkring 100 000 dokument, både offentliga och konfidentiella, samt intervjuer med tidigare anställda och rådgivare till familjen Trump.

Granskningen startade med frågan: Vad hände med presidentens finanser åren 1995–2005? För att besvara den ägnade tre reportrar på tidningen därefter ett helt år åt att gå igenom de många dokumenten och jaga fatt på de källor som bidragit med uppgifter till publiceringen, rapporterar nytimes.com. 

Resultatet publicerades i onsdags. Avslöjandet har fått stort genomslag samt lett till att skattemyndigheten i staten New York har inlett en utredning. Vita husets talesperson Sarah Sanders reagerade med att tillbakavisa uppgifterna och uppmana tidningen att be om ursäkt.

Läs också

Vita huset vill se ursäkt av NYT (2018-10-03)

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

New York Times

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev