Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så hanterar Politiskt Inkorrekt sina kommentarer

Publicerad: 1 september 2011, 07:25

Sajten Politiskt Inkorrekt har många sådana kommentarer som tidningssajterna nu vill slippa. Medievärlden har frågat hur sajten ser på sina artikelkommentarer:


Politiskt Inkorrekt är Sveriges 103:e största sajt, enligt Alexa. Den finansieras genom bidrag via bankgiro och Bitcoin, och ledande Sverigedemokrater har hjälpt sajten att samla in pengar. Medievärlden har frågat en av de ansvariga, som bara använder förnamnet Andreas, hur han ser på kommentarerna:

Hur många kommentarer får ni och hur många tar ni bort?

”Det är väldigt olika men vi snittar väl på knappt 2 000/dag. Att säga exakt hur många som tas bort är omöjligt. För det första är vi åtta moderatorer som alla har olika uppfattningar om vad det innebär att gå över gränsen. För det andra beror det mycket på vilka slags ämnen vi skriver om, vissa är mer ‘inflammerade’ än andra. Men det tas bort en hel del varje dag, den saken är klar.”

Vilka kommentarer tar ni bort?

”Vi har klara regler i högerspalten och de som inte följer dem får se sin kommentar försvinna, alternativt bli blockerad om man går över gränsen ordentligt. Det är allt från ‘gasa judarna’ till personuppgifter och länkar till höger- och vänsterextrema sidor som vi inte vill bli förknippade med. På sistone har vi märkt att meningsmotståndare registrerat sig för att gå in och bara skriva dumheter, antagligen med uppsåtet att svärta ned PI:s rykte. Vi har fått en del kritik från de egna leden för att vi raderar sådant som vi inte anser hör hemma på PI, men för att kunna tas på allvar måste en viss standard och god ton kunna upprätthållas.”

Tycker du att användarna lever upp till era villkor?

”På det stora hela funkar det bra. Vi har många fasta läsare/kommentatorer som vet vad som gäller.”

Ni kräver registrering och inloggning, har ni infört det för att ni haft problem med kommentarerna?

”Innan Disqus använde vi oss av WordPress inbyggda kommentarssystem, och vad jag vet måste man registrera sig även där. Att låta folk kommentera hej vilt utan någon som helst ‘motprestation’ kan aldrig bli bra.”

Vad tycker ni om de åtgärder många dagstidningar inför nu? Hur påverkar det er?

”Det speglar väl lite det vi sagt hela tiden, att obekväma åsikter – det vill säga sådant som inte överensstämmer med journalisternas egna uppfattningar – inte är välkomna och avfärdas som ‘rasism’, ‘främlingsfientlighet’ eller dylikt. Visst, i många fall kan det verkligen handla om det i ordens rätta bemärkelse, men vi vet av erfarenhet att sakliga och sansade inlägg också tas bort för de helt enkelt anses vara för ”obekväma”. Och det kan säkerligen generera mer trafik till oss.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News