Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så förändras mediepolitiken i Danmark efter valet

Publicerad: 1 september 2011, 07:45

Socialdemokraterna i Danmark, som ser ut att vinna valet till Folketinget om 14 dagar, vill ge fristående nätmedier mediestöd och stoppa privatiseringen av TV2 som Bonniers velat köpa.


De danska socialdemokraterna menar att det finns ett stort behov av en revision av det nuvarande mediestödet. Hur kakan ska fördelas är ännu inte klart. Men klart är att det ska inrättas en ny form av stöd till fristående online-medier. Det ska också handla om att ge etableringsstöd till internetmedier under de första 3-5 åren. Hur stödet till nätmedierna ska se ut i detalj, vill partiet återkomma till senare.

Socialdemokraterna vill också återinföra portostödet till organisationstidningar, vilket regeringen avskaffade 2004. Detta slog hårt mot den fackliga pressen och en rad specialtidningar.

Privatiseringen av TV 2, som den borgerliga regeringen aviserade redan för tio år sedan, stoppas. Ett av argumenten för att stoppa försäljningen är att partiet fruktar att en internationell mediekoncern eller kapitalfond inte kan uppfylla kanalens public service-krav. Både Egmont och Bonniers har tidigare visat intresse för att köpa TV 2.

Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News