Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Så agerar Facebook mot falska virala nyheter

Publicerad: 21 januari 2015, 10:40

Facebook inför nu flera förändringar som syftar till att motverka att falska nyheter får stor spridning.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Facebook inför en funktion för att rapportera falska nyheter, som fungerar likadant som funktionen för att rapportera spam.

Dessutom kommer Facebook att ha koll på vilka poster användarna raderar, eftersom många uppmärksammas på falska nyheter av sina vänner och tar bort dem när de inser att de blivit lurade.

Innehåll (länkar, foton, video och statusuppdateringar) som i hög utsträckning rapporterats som falskt och/eller blivit raderat av många kommer att få begränsad distribution i Facebookflödet.

Innehåll som rapporterats av många kommer dessutom att flaggas med ett varningsmeddelande om att det blivit rapproterat av många användare.

Avslutningsvis skriver Facebook att företaget bedömer att satir inte kommer att påverkas eftersom användarna, när de testat systemet, inte rapporterar satir i någon högre utsträckning.

”Majoriteten av publicister kommer inte att påverkas av dessa förändringar. En liten skara publicister som återkommande postar bluffnyheter kommer att få se sin distribution minska”, skriver Facebook i sitt meddelande.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev