måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rysslandskännare ny vd för Finlands största mediekoncern

Publicerad: 9 augusti 2010, 08:05

Vid årsskiftet tar Harri-Pekka Kaukonen, som idag leder livsmedelskoncernen Fazer, över rodret. Samtidigt meddelar Sanomakoncernen att resultatet förbättrats under våren.


Ett och annat ögonbryn lyftes säkert, när Sanomakoncernen i helgen meddelade att Harri-Pekka Kaukonen, 47, blir ny VD efter Hannu Syrjänen, 59. Dels för att Kaukonen saknar erfarenhet av medieverksamhet och dels för att man rekryterat utanför själva koncernen.

En pusselbit i sammanhanget är att Kaukonen anses vara en god Rysslands-kännare (till hans ansvarsområden idag hör Fazers verksamhet i Ryssland). Sanoma äger det ledande ryska tidskriftshuset Independent Media och koncernen, som redan idag omsätter 48 procent av sin verksamhet utanför Finland, ser en tillväxtpotential i grannlandet i öst.

Sanomas styrelseordförande Jaakko Rauramo säger i en kommentar att Kaukonens Rysslands-kunnande ”varit ett plus under rekryteringsförfarandet men inte det avgörande”.

Kaukonen vill inte ge någon programförklaring före sitt tillträde, men på frågan om hans obefintliga erfarenheter från medievärlden svarar han att ”Inom Sanoma kan man helt säkert media”.- Det här ska bli vansinnigt spännande, tillägger han för koncernens flaggskepp dagstidningen Helsingin Sanomat.

Sanomakoncernen uppvisade för andra kvartalet i år en vinst på 261 miljoner euro, att jämföras med 65 miljoner samma period i fjol.Då ingår en engångsvinst om 179 miljoner euro som uppstod då man i juni gjorde sig av med kabel-tv-företaget Welho.

Sören Viktorsson

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev