Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

RUG: Vilka stod bakom journalistmordet i Turkiet?

Publicerad: 22 januari 2007, 13:56

Reportrar utan gränser säger i ett uttalande att organisationen inte nöjer sig med att polisen fått fast den som höll fingret på avtryckaren när den turkarmeniske journalisten Hrant Dink mördades. Även de som står bakom gärningsmannen och givit honom uppdraget, "alla som har en roll i den här tragedin", måste identifieras.


Protesterna mot mordet på den turkarmeniske journalisten Hrant Dink  blev kraftiga såväl innanför som utanför Turkiets gränser.
Samma kväll som han mördades (19 januari) samlades tusentals människor utanför  entrén till det tvåspråkiga magasinet  Agos i Istanbul liksom på gatorna  i Ankara.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan var snabb med ett fördömande, liksom många av landets tidningar på lördagen.
Misstankarna att Hrant Dink hade fallit offer för en person med sympatier hos  ultranationalismen bekräftades då den 17-årige Ogun Samas greps för mordet, sedan hans far känt igen honom på bilderna från en övervakningskamera och angivit honom. Ogun Samas ansåg efter vad han sagt i förhör att Dink förolämpat turkiskheten.
Hrant Dink ville hålla diskussionen levande om massakern på armenier under det osmanska väldet för snart hundra år sedan, ett folkmord i världen ögon men Turkiet vill inte kännas vid terminologin, och skrev ofta artiklar i ämnet i Agos, veckomagasinet som han startade för tio årr sedan.

Liksom många andra som uppehållit sig vid samma ämnet ställdes han för drygt ett år sedan inför domstol och dömdes till ett villkorligt fängelsestraff på sex månader för att ha brutit mot paragrafen 301, som handlar om att förolämpa turkiskheten. Lagen är mycket omstridd och svår att komma runt i förhandlingarna med EU. Premiärministern har emellertid nyligen sagt att paragrafen ska försvinna.
Enligt uppgift ska ett sjuttiotal intellektuella ha ställts inför rätta åtalade för brott mot paragrafen, däribland författaren Orhan Pamuk, men så när som på Hrnat Dink har ingen på senare tid dömts.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.