Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

RUG: Ta ifrån Putin fransk utmärkelse

Publicerad: 23 oktober 2006, 07:51

Frankrike bör ta ifrån Rysslands president Vladimir Putin utmärkelsen storkorset av hederslegionen, en av Frankrikes högsta utmärkelser. Det skriver Reportrar utan gränser.


Mordet på Anna Politkovskaja, en av regimens hårdaste kritiker, i synnerhet  när det gäller kriget i Tjetjenien, och Kremls sätt att förhålla sig till det anses som orsak till kravet.
Enligt organisationen är Putin en av världens pressfrihetsplundrare och chocken var därför stor när han under sitt besök i Frankrike förra månaden fick utmärkelsen.
Reportrar utan gränser påminner om att 21 journalister dödats under  Putins presidenttid och att Putin väntade två dygn innan han över huvud taget kommenterade mordet på Politkovskaja.
Organisationens krav framfördes till den franske presidenten Jacques Chirac i samband med att denne mötte Putin under det nyligen hållna EU-toppmötet i Finland.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.