Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

RUG-representant inför rätta i Turkiet

Publicerad: 8 november 2016, 07:13

I dag inleds rättegången mot Reportrar utan gränsers (RUG) representant i Turkiet. Han står anklagad för terrorbrott. RUG kräver att anklagelserna läggs ned.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Erol Önderoğlu, Reportrar utan gränsers representant i Turkiet sedan 1996, greps i juni sedan han deltagit i en i en stödkampanj för den kurdiska tidningen Özgür Gündem.

Drygt två månader – efter drygt tio dagar i häktet – senare släpptes han, men i dag ställs Önderoğlu och tre andra personer inför rätta i Istanbul. Samtliga står anklagade för att ha spridit terroristpropaganda. Och nu riskerar de fängelsestraff.

”Mediepluralismen är icke-existerande i Turkiet. Nu riskerar 50 journalister och intellektuella fängelse för att vi försvarade en kurdisk tidnings rätt att finnas. Det är svårt för oss att lita på det turkiska rättssystemet. Domstolarna ligger helt i händerna på regeringen och landet har undantagstillstånd sedan tre månader tillbaka”, säger Erol Önderoğlu, i ett pressmeddelande från Reportrar utan gränser.

Organisationen, som har representanter på plats i Istanbul för att följa rättegångarna, kräver nu att anklagelserna dras tillbaka omedelbart.

På reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex hamnar Turiket på plats 151 av 180.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev