Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

RUG-representant häktad i Istanbul

Publicerad: 21 juni 2016, 04:58

Erol Önderoglu och två kollegor har häktats och anklagas för att sprida terroristpropaganda. Det sedan de deltagit i en i en stödkampanj för kurdiska tidningen Özgür Gündem.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Tidningen Özgür Gündem, på vilken Reportrar utan gränsers representant i Turkiet Erol Önderoglu tjänstgjort som tillfällig redaktör, är ett exempel på tidningar som utsätts för systematiska attacker från den turkiska regeringen.

Nu står Erol Önderoglu åtalad med anledning av tre artiklar som tidningen publicerat i mitten av maj. Temat för artiklarna var maktstrider bland de turkiska säkerhetsstyrkorna samt om de pågående kampanjerna mot PKK-rebeller i sydöstra Anatolien.

”Det är en mörk dag för pressfrihet. Erol Önderoglu är känd i Turkiet och över hela världen som en press- och yttrandefrihetsförespråkare. Han är respekterad för sin självständighet och sin integritet. Nu kallas han för terrorist. Det är helt absurt att han nu själv är ett offer för av samma påhittade anklagelse som han har kritiserat i alla år”,  säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

På reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex hamnar Turiket på plats 151 av 180.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev