Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Riksrevisionen sågar DAB-utredningen

Publicerad: 14 april 2015, 04:48

Det kommer inte att vara samhällsekonomiskt lönsamt att lägga ner FM-sändningarna för digital marksänd radio. Det menar Riksrevisionen i en rapport som presenteras för riksdagen i dag.


Riksrevisionen, RRV, är kritisk på många punkter till de förberedelser till en övergång av DAB-sändningar som enligt plan ska ske om sju år, 2022.

Granskningen visar att det i stor utsträckning är branschens aktörer som själva fått utreda problembild och en möjlig övergång. Det saknas ett tydligt lyssnarperspektiv i analyserna som ligger till grund slår RRV fast.

Det finns dessutom en stor risk med att släcka FM-nätet under en relativt kort tidsperiod eftersom det kommer att ställa stora krav på att lyssnarna investerar i ny radioutrustning. Tidigare utredningar kan ha överskattat lyssnarnas benägenhet att köpa nya radioapparater. När det gäller framtida radiolyssnare är risken ännu större eftersom barn och ungdomar ofta formar sina medievanor på internet och med andra plattformar som smarta telefoner och surfplattor.

Det skriver riksrevisor Margareta Åberg på DN debatt i dag.

Hon menar också att det är tveksamt om digital marksänd radio svarar mot både dagens och framtidens krav på radion. Enligt Riksrevisionen framstår det därför som rimligt att behålla FM-nätet där alla lyssnare, oavsett ekonomiska resurser, kan fortsätta att lyssna på radio.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.