Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Riksdagsledamot misstänks för hets mot folkgrupp

Publicerad: 18 november 2013, 14:35

Överåklagaren har beslutat att en förundersökning om hets mot folkgrupp ska inledas mot riksdagsledamoten Thoralf Alfsson.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Misstanken gäller ett blogginlägg där Thoralf Alfsson skrivit: För varje somalier som får uppehållstillstånd i Sverige så ökar penningströmmen från Sverige till terroristorganisationen Al-Shabaab och mängden av drogen Khat som förs in i Sverige ökar med kvadraten.”

Kammaråklagare Johan Henningsson i Kalmar beslöt i augusti 2012 att ingen förundersökning skulle inledas eftersom det förfarande som anmälts är inte brottsligt.

Juridikfronten begärde överprövning av det beslutet, och nu går överåklagare Göran Hellstrand vid Åklagarmyndigheten, Utvecklingscentrum Malmö på Juridikfrontens linje. Han skriver: ” De påståenden som skrivits på bloggen utgör inte led i en saklig och vederhäftig diskussion utan påståendena är förklenande och omotiverat kränkande för gruppen. Uttalandet har varit publicerat på Internet och därmed varit tillgängligt för en stor krets av personer. En tillämpning av 16 kap. 8 § brottsbalken i detta fall synes ej stå i strid med Europakonventionen. Med hänsyn till vad som anförts ovan gör jag bedömningen att det kan antas att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Jag anser att det föreliggande utredningsmaterialet är otillräckligt för att ligga till grund för bedömningen om brott kan styrkas eller inte.

Överåklagaren har därför beslutat att en förundersökning om hets mot folkgrupp skall inledas och överlämnat ärendet till Åklagarkammaren i Kalmar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.