Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Resetidningsbolag blir av med varumärke

Publicerad: 16 april 2019, 07:44

Travel Media förlorar rätten att använda varumärket GooTraveller, som användes på produkter som utgjorde kringförsäljning. Det ansågs för likt brittiska Go Travel som säljer samma typer av produkter, rapporterar Siren.


Ämnen i artikeln:

Travel MediaPatent- och registreringsverket

Travel Media hade registrerat varumärket GooTraveller för att sälja väskor och andra resetillbehör till sina ressugna läsare. Förlaget ger ut flera olika resetitlar, bland annat Voyage och Travel report. Men ett brittiskt bolag, DE ltd, sålde redan liknande produkter, bland annat genom Naturkompaniet, med namnet Go travel, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

För likt menar det brittiska bolaget. Travel Media framhåller dock att de registrerat ett namn, medan det brittiska bolaget registrerat en logotyp. Produktnamnet Go Travel hade inte tillåtits att registreras som ett ordvarumärke, menar de. De menar också att det är skillnad på ”go” och ”goo” i uttal och att varumärkena därför inte är lika varandra.

”GooTraveller uppfattas i samtliga hänseenden visuellt, fonetiskt och konceptuellt som ett fantasiord. Detta förtar samtliga de likheter DE Ltd hävdar att märkena uppvisar sinsemellan. Sådan uppenbar skillnad vid märkeslikhetsbedömningen kan inte föranleda att märkena anses ge samma helhetsintryck. Därmed kan märkena inte heller anses vara lika”, skriver Travel Media.

Men Patent- och registreringsverket går på brittiska DE:s linje.

”Vid en helhetsbedömning finner PRV att märkena uppvisar sådana tydliga likheter att dessa är förväxlingsbara med avseende på de varor och tjänster där identitet och likhet har konstaterats enligt ovan. Eftersom DE Ltd:s andra märke avser samma varor och tjänster som det som bedömts ovan saknas anledning att pröva om märket utgör hinder mot Travel Medias registrering”, skriver de i beslutet.

Travel Media har två månader på sig att överklaga beslutet.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News