Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Reportrar utan gränser varnar Kina

Publicerad: 20 oktober 2010, 05:46

De nordiska länderna ligger kvar i toppen i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Organisationen sänder ut en varning till Kina och kräver att nobelpristagaren Liu Xiaobo friges.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Sex länder klarar sig utan allvarliga anmärkningar: Finland, Island, Nederländerna, Norge, Sverige och Schweiz.

”Vi måste salutera pressfrihetens motorer, med Finland, Island, Nederländerna, Norge, Sverige och Schweiz i spetsen. Vi måste också hylla för de människorättsaktivister, journalister och bloggare över hela världen som modigt försvarar yttrandefriheten. Deras öde är vår ständiga omsorg. Vi upprepar vårt krav på att släppa Liu Xiaobo, en symbol för den kamp för yttrandefriheten som växer sig allt starkare i Kina, men som censuren för stunden lyckas hålla i schack. Vi varnar också den kinesiska regimen från att gå in på en väg från vilken det inte finns någon återvändo.”, säger RUGs internationelle generalsekreterare Jean-Francois Julliard i ett pressmeddelande.

De EU-länder som klarar sig sämst är Italien (plats 49), Rumänien (52), Grekland (70) och Bulgarien (70)

”Det är oroväckande att se hur ett flertal medlemmar av en Europeiska unionen fortsätter att falla i indexet. Om den inte tar sig samman riskerar EU att förlora sin position som världsledande i respekten för de mänskliga rättigheterna. Om det händer, hur kan man fortsätta att verka övertygande i samtal med auktoritära regimer med syfte att de ska bättra sig? Det är ett brådskande behov för de europeiska länderna att återfå sin exemplariska status.”, fortsätter Jean-Francois Julliard i ett pressmeddelande.

Sist i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex återfinns Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan Iran, Burma, Syrien, Sudan, Kina, Yemen och Rwanda.

Se hela listan.

Kina genom Facebook från husarresten 

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev