Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Region Skåne släpper sekretessen

Publicerad: 26 april 2016, 10:29

Nu backar Region Skåne sedan Kristianstadsbladet överklagat sekretessbeslutet om vilka vårdcentraler som fått kritik.


Nu har Region Skåne svängt. Tidigare menade Hälso- och sjukvårdsdirektör Ingrid Bengtsson-Rijavec att risken för negativ publicitet var tillräckligt för att neka Kristianstadsbladet namnen på de vårdcentraler i regionen som fått kritik vid en medicinsk revision.

En linje som nu inte längre gäller. I ett pressmeddelande som enligt Kristianstadsbladet precis skickats ut står det att: ”För ett par veckor sedan begärde en reporter på Kristianstadsbladet ut namnen på de privata vårdcentraler som varit föremål för en medicinsk revision under början av 2016. I samband med begäran sekretessbelade Region Skåne namnen på vårdcentralerna. Kristianstadsbladet överklagade sekretessbeläggandet till Kammarrätten. I dag har Region Skåne beslutat att släppa på sekretessen.

Regiondirektören har fått i uppdrag av regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon att inleda en översyn av de interna riktlinjer som styr utlämning av allmänna handlingar och relationen till media. Öppenhet och patientnytta – självklart med respekt för de lagar och regler som styr verksamheten – ska vara ledord i översynen. Innan de nya riktlinjerna antas kommer skånsk media och Journalistförbundet i Skåne bjudas in till en dialog. Ett första steg i den här processen är att regiondirektören i dag har fattat ett beslut i vilket han skickar en signal till verksamheten att öppenhet och transparens ska råda inom Region Skåne.”

Region Skåne mörkar av rädsla för negativ publicitet

Meningen som avslöjar demokratiföraktet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev