Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Regeringen visar att de tar frågan på allvar”

Publicerad: 23 mars 2016, 13:05

TU och representanter från de nyhetsmedier som drabbades av helgens it-attack har träffat inrikesminister Anders Ygeman och kulturminister Alice Bah Kuhnke.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterThomas MattssonTU

Att värna det fria ordet är extra viktigt i den tid vi befinner oss nu. Regeringen har visat att de tar frågan på fullt allvar genom att snabbt inkalla till möte. De som utförde attacken, och de som försvarar eller förringar den, angriper inte bara tryckfriheten utan även demokratin, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

TU önskar nu att regeringen lägger ett uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om att utreda vart allmänheten vänder sig för fakta och information vid en kris. MSB:s senaste rapport i frågan är från 2011.

Det är för tidigt att säga om de fria mediehusen bör erhålla ett stöd från staten eller hur ansvarsfördelningen ska se ut. Men det är ytterst viktigt att detta inleds och att vi har ett löpande erfarenhetsutbyte där även samtal med nätoperatörerna prioriteras, säger Jeanette Gustafsdotter.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att det var ett bra möte:

Alice Bah Kuhnke och Anders Ygeman var tydliga med allvaret i att nyhetsförmedlingen hotas och statsråden gav alla medierepresentanter möjlighet att resonera kring både risker och möjligheter, vi konstaterade också att även internetoperatörer och myndigheter som MSB och PTS har ett stort ansvar för att säkerställa  medborgarnas tillgång till information och opinonsbildning.

Det var en bred uppslutning av medieföretag på mötet.

Stampen, NTM, MittMedia, TV4, Metro, Sveriges Television, Sveriges Radio, Schibsted och Bonnier News var alla på plats och den allmänna uppfattningen var nog, tror jag, att vi fick sagt det som skulle sägas och att regeringen har rätt god kunskap om förutsättningarna. Men detta var ju bara en diskussion, vi har alla jobb att göra.

För mig är det också viktigt att påminna om att nyhetsförmedlingen inte ”slogs ut”, som jag hört sägas, utan att radio och tv sände som vanligt och tidningar gavs ut samtidigt som många nyhetssajter fungerade som vanligt men andra hade tidvisa störningar. Det är oacceptabelt att grundlagsskyddade medier attackeras, men vi distribueras på många plattformar och till alla dessa räknar jag dessutom Facebook, Twitter, Youtube och ytterligare några.

Prata inte bara it-hot med ministrarna

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.