Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringen vill bilda en stor mediemyndighet

Publicerad: 13 mars 2009, 04:53

Regeringen vill bilda en stormyndighet på medieområdet, genom sammanslagning av Presstödsnämnden, Granskningsnämnden och Radio och TV-verket.


Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenGranskningsnämnden

Myndigheterna som handskas med mediefrågorna är alla små. Presstödsnämnden med Taltidningsnämnden har fem anställda, och håller till i Gamla Stan, Granskningsnämnden har 13 anställda och Radio och TV-verket har 16 anställda och håller till i Globenområdet.

Små myndigheter är sårbara och har svårare att hänga med i utvecklingen, skriver kulturdepartementets utredare. Och ”teknikutvecklingen på medieområdet går fort och människors medievanor förändras”, vilket leder till att regelverket ändras, uppgifter kommer till och försvinner.

Större blir effektivare. Den nya myndigheten – utredaren har inget namnförslag – ska ha en generaldirektör som högsta chef. Den kommer att handskas med:
O Tillstånd för marksänd tv – utom SVT, SR och UR – närradio och lokalradio, och avgifterna för verksamheten.
O Utgivningsbevis för internetsajter.
O Granska att TV-lagen och sändningstillstånden följs, och utdöma avgifter om företagen bryter mot reklamreglerna.
O Kolla att public service företagen fyller sin särskilda uppgift.
O Presstödet, framför allt driftstödet på en halv miljard om året.
O Analys av dagspressens utveckling, framför allt ekonomin.

Taltidningsnämnden, som arbetar för dagstidningsmaterial till synskadade och handskas med ersättningen till dagstidningarna, föreslår utredaren förs till Talboks- och Punktskriftsbiblioteket.

Presstödsnämnden – som beslutar om presstöd – och den särskilda granskningsnämnden som håller koll på att sändningsavtalen följs, håller koll på pressetiken, på reklamreglerna och att inte någon kommersiellt gynnas på ett oriktigt sätt, ska fortsätta med sina respektive uppdrag som nämnder inom den nya myndigheten.

Runt hörnet finns fler myndigheter att baka in i den nya. Medierådet och Statens biografbyrå kan inkorporeras när utredningen av filmcensuren är klar.

Utredaren skriver att det ”primära syftet” med den nya organisationen inte är att göra sig av med folk och spara pengar.

Det ska gå fort. Utredningen är ute på remiss. Vid årsskiftet ska den nya myndigheten vara igång.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev