Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringen svänger om upphovsrättsdirektivet

Publicerad: 20 februari 2019, 14:27

Den svenska regeringens representanter har röstat ja till EU:s nya upphovsrättsdirektiv, rapporterar Breakit. Nu återstår en instans innan lagen blir verklighet.


Ämnen i artikeln:

EU

EU:s nya upphovsrättsdirektiv, som om det klubbas ska införas i medlemsländernas lagar,  röstades i dag igenom av ministerrådet. Italien, Luxemburg, Polen, Holland och Finland röstade nej. Men Sveriges representanter, som tidigare varit kritiskt inställda, röstade nej. I ett brev till Breakit uppger Patrik Sundberg, rättssakkunnig på justitiedepartementet att regeringen bedömer att fördelarna överväger nackdelarna i direktivet som helhet.

Nu återstår enbart en omröstning i Europaparlamentet innan lagen är klubbad. Den väntas hållas i slutet av mars eller början av april, skriver Breakit.

Upphovsrättsdirektivet har fått Google att hota med att stänga ned sin tjänst Google News i Europa. Internetgiganten har också fört kampanjer mot den nya lagstiftningen. Även internetaktivister har reagerat på lagstiftningen som de menar kommer förändra hur internet fungerar. Samtidigt är flera upphovsrättsinnehavare positiva, däribland Schibsted. Även TU och Svenska Journalistförbundet stödjer förslaget.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.