Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringen stoppar DAB-planerna

Publicerad: 24 juni 2015, 05:12

Regeringen tänker inte gå vidare med en övergång till DAB+. För närvarande är det förenat med för stora oklarheter enligt kulturminister Alice Bah Kuhnke.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkeSveriges Radio

I en debattartikel i Svenska Dagbladet förklarar hon varför det inte blir något av med en släckning av FM-sändningarna 2022 och i och med det en digitalisering av radion.

Det handla bland annat om att Försvaret pekar på att det skulle vara både negativt och kostsamt för totalförsvaret. Att det är osäkert om digitalradion skulle täcka hela Sverige. Att de kommersiella aktörerna inte är eniga och att det inte finns någon efterfrågan hos allmänheten.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger i en kommentar att beslutet är olyckligt.

Sveriges Radio vet redan i dag att vår publik inte uppskattar vissa krockar i det befintliga FM-utbudet. För vår del är ett digitalt marknät en möjlighet att rätta till det. Ett digitalt marknät är dessutom både billigare i drift och mer miljövänligt. Dagens besked innebär att vi sitter kvar med en gammal teknologi och i förlängningen finns risken att Sverige som anses som ett av de ledande radioländerna i Europa på sikt förlorar den positionen då publiken väljer bort ett analogt alternativ i en i övrigt digital värld.

FM-nätet är i dag fullt och behovet av marksänd radio kommer att finnas kvar mycket länge än. Även IP-baserad radio, det vill säga den som sänds via internet, kommer att vara viktig men den kommer inte att kunna ersätta ett marknät, säger Cilla Benkö vidare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev