Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringen kan inte granskas av JO – SJF:s anmälan läggs ned

Publicerad: 20 april 2018, 03:45

Bakgrunden till att SJF:s JO-anmälan läggs ned är att JO saknar mandat att granska att regeringen följer reglerna.


Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Det var i slutet av mars som Journalistförbundet (SJF) anmälde utrikesdepartementet (UD) till justitieombudsmannen (JO). Bakgrunden till beslutet var att UD dröjt mer än tre månader med att delge förbundet utrikesminister Margot Wallströms epostlogg. Under den tiden hade departementet dessutom hunnit gallra loggfilen.

I förra veckan rapporterade Journalisten att JO lägger ned SJF:s anmälan eftersom ”anmälan inte ger någon anledning till åtgärd”. Nu skriver SJF att uppgifter till förbundet gör gällande att tjänstemännen på UD har hanterat ärendet riktigt när det överlämnades till regeringen. Men eftersom förtroendevalda, exempelvis regeringen och enskilda statsråd, inte omfattas av JO:s tillsyn läggs anmälan ned.

Tillsynen av enskilda statsråds agerande samt kontrollen att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet ligger i stället på riksdagens konstitutionsutskott (KU).

”Att möjligheterna att granska regeringens agerande är så begränsad är förpliktigande för regeringen. Eftersom statsråden har denna skyddade position måste de också visa att de förtjänar den. Att dröja över tre månader med att fatta beslut i ett ärende som enligt grundlag ska hanteras skyndsamt visar snarare på att regeringen inte drar sig för att missbruka förtroendet”, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en kommentar.

Läs också

JO lägger ned SJF:s anmälan

SJF JO-anmäler UD

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SJFJournalistförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev