tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringen förankrar politiken på löpet

Publicerad: 22 september 2008, 04:47

Klockan 09.40 börjar finansminister Anders Borg sin budgetpromenad från finansdepartementet till riksdagshuset. Mycket har läckt ut i förväg. Regeringskansliet har valt att förankra politiken med löpsedlar i stället, skriver Svenska Dagbladet.


Redan i slutet av augusti presenterade regeringen nyheten att anslagen till forskning höjs med 2,4 miljarder kronor. Därför har budgetutspelen duggat tätt. Per Gudmunsson, ledarskribent i SvD, skriver att detta är ett tecken på att vi lever i massmediernas tidsålder.

”Socialdemokratin hade ju för vana att läcka ur budgeten till strategiskt utvalda pålitliga journalister, där man kunde lita på att insynen och granskningen hölls begränsad. Den nya modellen med utspel och ordentliga presskonferenser ger i alla fall rimliga möjligheter att ställa frågor och kontrollera faktauppgifter. Och fler områden hinns med än om hela budgeten skulle avhandlas på en dag”, skriver Per Gudmundsson i SvD.

Aftonbladets Lena Mellin, tror att regeringens nya prognos kan få regeringen Reinfeldt på fall. Arbetslösheten väntas öka nästa år och för 2010 kommer den att vara uppe i 6,6 procent.

”Det kan kosta regeringen jobbet. Visserligen är siffran något bättre än vid förra valet. Men två år av ökad arbetslöshet kan vara mer än vad alliansregeringen klarar att försvara när den på nytt möter väljarna, skriver Lena Mellin.

Tidningen Privata Affärer anordnar för första gången en chatt om budgeten med sina läsare. Mellan klockan 14 och 15 svarar chefredaktören Annika Creutzer och reportern Jonas Ohlin på frågor.

Läs mer om budgeten här:
Dina Pengar
Göteborgs-Posten
Dagens Nyheter

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev