Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringen ändrar reglerna för driftsstödet

Publicerad: 2 maj 2006, 08:13

Tidningar som samarbetar med annonser och administration på en ort ska inte straffas för detta genom en lägre höjning av driftsstödet. Däremot skärps kraven på unikt redaktionellt material från 51 procent av innehållet till 60 procent.


Statsrådet Leif Pagrotsky presenterade vid en presskonferens i dag de nya regler för driftsstödet som regeringen tillsammans med mp och v lägger fram i propositionen ”Morgondagens nyheter”.
Tidigare föreslog den parlamentariska Presskommittén att dagstidningar som ägs av företag med dagspressutgivning på samma ort bara skulle få 4 procents höjning av stödet, medan fristående andratidningar skulle få 12 procent. (Driftsstödet har varit oförändrat sedan 2001.) Detta ledde till protester, bland annat från Tidningsutgivarna: ägandet ska inte påverka stödets storlek.
Nu föreslår propositionen att stödet räknas upp med 10 procent för alla.
– Den samverkan som vuxit fram på flera orter är nödvändig och inget vi kan protestera mot, sade Leif Pagrotsky. Samarbete ska inte vara ett hinder för presstöd.
Undantagna från den tioprocentiga ökningen är Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet. Här föreslås att en minskning från 65 till 53 Mkr per år genomförs under tre år. Detta är en större neddragning än vad Presskommittén föreslog.
I övrigt följer propositionen i stora drag kommitténs betänkande. Läs mer i nästa nummer av Pressens Tidning som kommer 11 maj.
Torbjörn von Krogh

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev