Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Redaktörerna lämnar Dokumentet 2.0 efter internt missnöje

Publicerad: 1 december 2017, 07:49

Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus lämnar uppdraget som redaktörer för Dokumentet 2.0. Det sedan Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén beslutat att stoppa publiceringen.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSofia Olsson OlsénÅsa Linderborg

Turerna har varit många kring en eventuell publicering av Dokumentet 2.0. Först rapporterade Journalisten att Sofia Olsson Olsén stoppat publiceringen efter att ha läst Dokumentet. Sedan sade redaktörerna att publiceringen visst skulle bli av men att datumet hade skjutits fram samt att det skulle bli tal om en redigerad version. Samtidigt framkom det att Sofia Olsson Olsén begärt att arbetsgruppen bakom Dokumentet skulle sätta ihop en lista över vilka som lämnat vittnesmål. Listan skulle, enligt publishern, endast användas i händelsen av rättslig process, PO-ärende eller liknande.

Men i går stod det klart att Dokumentet inte kommer att publiceras i någon ny version, vilket Resumé var först att rapportera. Missnöjet med hur hela situationen har hanterats är stort internt och nu riktas skarp kritik mot Sofia Olsson Olsén, vilket bland annat DN rapporterat om. Med anledning av den negativa uppmärksamhet och kritik som projektet fått har de fem redaktörerna Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus beslutat sig för att lämna sitt uppdrag. På Aftonbladets sajt förklarar de varför:

”De flesta känner sig lurade av publisher och några känner sig lurade även av oss. I och med detta faller alltihop för vår del, eftersom det är Aftonbladets kvinnor och ingen annan vi fått mandat att representera. Och hur ärligt vi än skulle bearbeta och presentera materialet, kommer det uppfattas som att vi mörkar något på ledningens uppmaning.”

Dokumentet har av Sofia Olsson Olsén beskrivits som ett ”medarbetarinitiativ”. En beskrivning som redaktörerna vänder sig emot. Rapporten har i stället sammanställts av redaktörerna på uppdrag av arbetsgivaren, vilket innebär att redaktörerna skulle bli juridisk ansvariga ifall de skulle välja att publicera det själva. Därför är det inte aktuellt, skriver de vidare.

”Det vore helt orimligt. Och dessutom, det är inte vi som äger materialet som vi menade var redo för publicering. (Grundmaterialet har bara vi sett och det har vi förstört.) Vi hoppas att det ska komma ut i någon form även om vi inte kan göra det jobbet.”

Redaktörerna uttrycker stor besvikelse över att det blivit som det blivit:

”Vi är bottenlöst ledsna för att det blivit så här och för hur Aftonbladet framstår utåt.”

Läs också

Axel Andéns blogg: Pratar man inte med varandra på Aftonbladet?

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.