Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Realistiska förslag som gör skillnad

Kön ringlade lång till Rosenbad när medieutredningen till sist så skulle presenteras. Intresset på topp, men oavsett vad Anette Novak hade presenterat hade många kommentarer varit desamma; "för lite, för sent...", skriver Miljöpartiets mediepolitiska talesperson Niclas Malmberg.

Publicerad: 7 november 2016, 13:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenAnette Novak

Ja, situationen är akut. Många kommuner är i dag vita fläckar på kartan, helt utan redaktionell bevakning. När kommunorganisationers egna informatörer är de enda som förmedlar vad som händer lokalt är demokratin onekligen hotad. Men en utredning som föreslagit snabba åtgärder av en art som varit omöjliga att skapa majoritet för i riksdagen hade varit ett riktigt misslyckande.

Anette Novak kan däremot ha lyckats med konststycket att balansera förslag som faktiskt har en realistisk möjlighet att passera Sveriges riksdag, och som samtidigt gör skillnad.

Det mest omvälvande av utredningsförslagen är att nuvarande driftbidrag föreslås omvandlas till ett nytt mediestöd riktat till alla allmänna nyhetsmedier, oavsett spridningsformer. I stället för matematiska uppgifter som antal prenumeranter etc, ska kvalitetsbedömningar göras för att erhålla stöd. Fler typer av nyhetsredaktioner kan alltså komma ifråga, men bara om de visar upp kvalitet. Presstödsnämnden med politisk representation har fungerat så länge stödet i princip var automatiskt – men föreslås nu gå i graven och ersättas av en mediestödsnämnd med professionella aktörer. Helt riktigt, kan jag konstatera som långvarig ledamot i presstödsnämnden!

Mer debatt kommer det nog däremot bli om förslaget att det redaktionella materialet ska leva upp till demokratiska grundprinciper för att erhålla stöd. Det är en förändring jag kämpat för sedan Nationell idag fick presstöd 2010. Skattemedel kan inte användas till aktörer som propagerar mot alla människors lika värde!

Helt rätt är också förslaget om extra stöd för den som vill bedriva verksamhet i underbevakade områden. Att vidmakthålla redaktioner i mindre kommuner är svårt – att starta ny redaktionell verksamhet i vita kommuner en i det närmaste hopplös uppgift.

Parallellt med att utredningen nu remitteras påbörjas arbetet med att skapa majoritet i riksdagen. Ett ovanligt grepp, men med tanke på hur viktigt det är att inte tappa tid är det förhoppningsvis en gångbar metod. Många utmaningar återstår självfallet framöver, men lyckas vi bilda majoritet i riksdagen för de viktigaste delarna av utredningen har vi gjort demokratin en stor tjänst!

Niclas Malmberg

Miljöpartiets mediepolitiska talesperson

Mer om Medieutredningen:

Medieutredningens förslag.

Jonas Nordlings kommentar.

PeO Wärrings kommentar.

Linnéa Kihlström

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News