Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Reaktioner på frigivandet

Publicerad: 10 september 2012, 13:25

Frigivandet av de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye har nu bekräftats. Den svenska mediebranschen reagerar med glädje och lättnad.


Efter många rykten under dagen har etiopiska UD nu bekräftat att de två journalisterna, som suttit fängslade sedan förra sommaren, har benådats inför det etiopiska nyårsfirandet.

? Begränsningar av eller hot mot medier och journalister är ett angrepp på hela samhället. Förhoppningsvis har uppmärksamheten kring Johan och Martin satt ett starkare ljus på de förhållanden som journalister arbetar under i Etiopien och andra länder med begränsad pressfrihet, säger TU:s vd Per Hultengård.

? Det här visar hur viktigt det är att vi i Sverige aldrig slutar debattera och informera om hur viktigt det är med pressfrihet, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för den nya organisationen Utgivarna.

? Jag är oerhört glad att Martin och Johan släpps fria efter 14 månader i etiopiskt fängelse. Jag hoppas att de kan återförenas med sina familjer så snart som möjligt, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett pressmeddelande.

Lotta Shüllerqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, instämmer och hoppas på ”en snabb process till de landar på svensk mark”.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev