Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rapportinslag om lån stred mot saklighet

Publicerad: 15 april 2009, 06:23

Ett inslag i Rapport i början av november i fjol  var enligt Granskningsnämnden för radio och tv missvisande och osakligt. Ränterabatter på bolån från svenska byggföretag likställdes med de så kallade subprimelån som startade finanskrisen i USA.


Ämnen i artikeln:

RapportGranskningsnämnden

Det aktuella inslaget handlade om svenska byggföretag som erbjöd köpare av svårsålda hus en ränterabatt på sina bolån under tre år. I påannonseringen sa nyhetspresentatören bland annat att ”det var liknande lån som startade finanskrisen i USA”. Reportern intervjuade en företrädare för ett namngivet byggföretag som erbjöd köpare en ränterabatt, och frågade honom om det aktuella erbjudandet inte var ”en form av subprimelån”.
Enligt nämnden var jämförelsen mellan ränterabatter på bolån och de amerikanska subprimelånen alltför långtgående och stred mot kravet på saklighet.

Vid en förnyad granskning har nämnden funnit att lokalradiosändningarna i ONE FM  (Östersund och Åre) fortfarande inte uppfyller sina åtaganden. Lokalradiostationen har brutit mot sändningstillståndets villkor genom
att inte i tillräcklig omfattning sända program som har anknytning till det egna
sändningsområdet. Nämnden förelägger därför bolaget vid vite av 100 000 kronor att följa tillståndets villkor.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

RapportGranskningsnämnden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev